31 Οκτωβρίου 2015

Ελπίδες για το ΤΕΑΠΑΣΑ...


Ελπίδες για τη μετατροπή του ΤΕΑΠΑΣΑ σε αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος σε εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ, τους οποίους δέχθηκε στο γραφείο του. Διαβάστε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για περισσότερες λεπτομέρειες:=====>>> Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Σε συνέχεια της από 19-10-2015 διευρυμένης σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Υπουργείο μας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, παρουσία των Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αν. Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ.κ. Γεωργίου ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ και Νικολάου ΤΟΣΚΑ αντίστοιχα, σήμερα, μεσημβρινές ώρες, αντιπροσωπεία του Προεδρείου μας συναντήθηκε με τον καθ' ύλην αρμόδιο σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης Υφυπουργό του Υπουργείου Εργασίας, κ. Αναστάσιο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά συγκεκριμένα ασφαλιστικά θέματα που απασχολούν έντονα τον Κλάδο μας. 
Ειδικότερα, συζητήσαμε τις επικείμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και την πιθανότητα νομοθετικής ρύθμισης δυνατότητας μετατροπής των Τομέων Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία στο προσεχές χρονικό διάστημα, μνημονεύοντας ειδικά το εκκρεμές εμπρόθεσμο αίτημά μας περί μετατροπής των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης σε ΤΕΑ και καταθέτοντας προς επεξεργασία φάκελο με αντίγραφα σχετικών εγγράφων. 
Επίσης, τονίστηκε το γεγονός ότι, οι μηνιαίες επικουρικές συντάξεις των αστυνομικών είναι συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων πολύ μικρές και σε περίπτωση που δε θα υπάρξει η προαναφερθείσα νομοθετική ρύθμιση, είναι αναγκαία η προστασία των χαμηλών αυτών επικουρικών συντάξεων, δεδομένων και των αποθεματικών που μεταφέρουν ως εργασιακές ομάδες και σίγουρα, σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις. Αναφορικά με τον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, επισημάναμε ότι έχει να χορηγήσει εφάπαξ βοηθήματα σε συναδέλφους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 30-07-2014 και εντεύθεν, λόγω παράλειψης της διοίκησης να ενσωματώσει τη ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας στη σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα, ενώ το Ταμείο να έχει τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα, να μη δύναται να χορηγήσει την εν λόγω παροχή στους συνταξιούχους μας και πόσο άλλο σε ορφανικές οικογένειες θανόντων συναδέλφων, σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν, είτε οι ίδιοι είτε μέλη της οικογένειάς τους, σοβαρά προβλήματα υγείας κ.λπ. Επιπρόσθετα, του υπενθυμίσαμε την αναγκαιότητα της μεταφοράς του Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής του Ν.826/78 από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει αδιάκοπα τη χορήγηση των παγωμένων σήμερα εφάπαξ οικονομικών ενισχύσεων σε αναξιοπαθούντες συναδέλφους, διότι ο εν λόγω λογαριασμός έχει λογιστική αυτοτέλεια, ο σκοπός του είναι άσχετος με την επικουρική ασφάλιση και μόνο διοικητικά υπάγεται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης. Επιπλέον, συζητήσαμε τα εκκρεμή εφάπαξ βοηθήματα του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, την αναγκαιότητα τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης χορήγησής τους και τις πιθανές περικοπές του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, όπου τυγχάνουν ασφαλισμένοι και οι αστυνομικοί, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες και άδικες μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι μας τα τελευταία έτη στις εν λόγω παροχές. Από πλευράς του, ο Υφυπουργός, αφού μας ενημέρωσε για το δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που οραματίζεται και σχεδιάζουν στο Υπουργείο, με βάση το πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ν.4336/15, τοποθετήθηκε σε όλα τα παραπάνω θέματα. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα απάντησης του εκκρεμούς αιτήματός μας, εκτιμά ότι τον προσεχή Νοέμβρη θα υπάρξει εκ νέου δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων, Κλάδων και Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, δηλώνοντας, πως άποψη του είναι, ότι, εφόσον υλοποιηθεί το μοντέλο που έχει κατά νου, όλοι στο τέλος θα θελήσουν να ενταχθούν σε κάτι ενιαίο και ισχυρό. 
Τόνισε κατηγορηματικά ότι δε θα υπάρξουν μειώσεις στις χαμηλές Επικουρικές Συντάξεις, ανάλογες αυτών των υψηλών, κάτι το οποίο και ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ως υπερασπιστής της δίκαιης κατανομής των βαρών, αλλά και ότι αυτό εμπεριέχεται στις σχετικές εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός προς τους Υπουργούς. 
Αφουγκράστηκε με προσοχή και σημείωσε προς άμεση υλοποίηση: 
(α). Την ενσωμάτωση στην αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση της ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και 
(β).Την νομοθετική πρόβλεψη μεταφοράς του Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής του Ν.826/78 στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, που οδήγησαν στην αδυναμία χορήγησης εφάπαξ βοηθημάτων από το καλοκαίρι του 2014 σε εν αποστρατεία αστυνομικούς και των χρηματικών ενισχύσεων - βοηθημάτων σε αναξιοπαθούντες συναδέλφους αντίστοιχα. Αναφορικά με το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων τόνισε ότι επεξεργάζονται την νέα Υπουργική Απόφαση που θα εφαρμοστεί για τα εφάπαξ όσων αποχώρησαν ή αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία από την 01-09-2013 και εντεύθεν, στόχος του Υπουργείου είπε ότι είναι η εξασφάλιση στους εργαζόμενους αξιοπρεπών εφάπαξ βοηθημάτων, αφού έχουν συνεισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει πιθανές αυξομειώσεις. Επίσης, τόνισε ότι, σε περίπτωση εφαρμογής της υπάρχουσας απόφασης, θα έχουμε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση μικρού ύψους εφάπαξ βοηθημάτων σε συνταξιούχους. 
Σχετικά με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, μας είπε ότι δημιουργεί οικονομικά πρόβλημα η κατάργηση από 01-01-2015 του πόρου της κράτησης 3% επί των προμηθειών, βάσει του ν.4254/14, το μερίσματα του τρέχοντος μηνός θα καταβληθεί χωρίς περικοπές και στο μέλλον θα προσπαθήσει να βρεθούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δε θα έρχονται σε σύγκρουση με τις διατάξεις περί μη χρηματοδότησης των Ταμείων από το Κράτος, χωρίς και εδώ να μπορεί να προσδιορίσει πιθανές αυξομειώσεις των μερισμάτων. 
Τέλος, η Ομοσπονδία μας, ανανέωσε το ραντεβού της με τον Υφυπουργό, τόνισε ότι είναι πάντα στη διάθεσή του με τεκμηριωμένες θέσεις και επιχειρήματα, προκειμένου να συνδράμει στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που πρέπει να λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων, αναμένει την άμεση συνδρομή του στην υλοποίηση των παραπάνω θεμάτων, δεδομένου, όπως είπε και ο ίδιος, του σημαντικού ρόλου της Αστυνομίας στην Κοινωνία και της καθημερινής συνδρομής των αστυνομικών στους πολίτες. 
Ο υγιής και δυνατός συνδικαλισμός μπορεί και παράγει αποτελέσματα!!! Ενωμένοι και ισχυροί αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση και υπερασπιζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικαιώματα των συναδέλφων!!!! ΠΗΓΗ:
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. 
         O Πρόεδρος                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                                        ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

ΥΠ.ΕΘ.Α.:Αποκατάσταση συντάξεων και επιστροφή των αναδρομικών - ΟΧΙ σε περαιτέρω μειώσεις!!


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ) για να τον ενημερώσουν για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους======>> Στο θέμα της αποκατάστασης των μισθών τους,ο ΥΠ.ΕΘ.Α. αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος και τους είπε ότι, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κινηθεί ήδη προς την θετική κατεύθυνση, έχοντας διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την επιστροφή των αναδρομικών και την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων, για τα ε.ε. και τα ε.α. στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης τόνισε ότι, δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μειώσεων, στην περίπτωση εφαρμογής νέου ειδικού μισθολογίου.ΠΗΓΗ:

30 Οκτωβρίου 2015

Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α...



Νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για όσους αποχωρούν από 1/1/2015 με διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως προς τα όρια ηλικίας, προβλέπουν οι ρυθμίσεις του νόμου 4336/15. Με τις διατάξεις του νέου νόμου:======>>> 1). Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Η διάταξη αυτή καταργεί τις προϋποθέσεις ου ίσχυαν με το νόμο 3865/10 και προέβλεπαν ότι η αποχώρηση συναρτάται με τα έτη θεμελίωσης (24 ½ έτη) που συμπληρώνονται μέχρι 31/12/2014 και τις προσαυξήσεις των ετών υπηρεσίας από 1,5 χρόνο ως 6 έτη μετά το έτος θεμελίωσης. Αν μείνει όπως έχει η νέα διάταξη τότε ένας στρατιωτικός θα μπορεί να αποχωρήσει με παραίτηση οποτεδήποτε από τη στιγμή που συμπληρώνει τα 24 ½ έτη υπηρεσίας, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να παραμείνει τότε δεν θα μπορούν να τον αποστρατεύσουν λόγω κρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις πριν από το 58ο έτος της ηλικίας του. 
2). Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δηλαδή όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά τις 14/8/2015 δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Και εδώ υπάρχει αλλαγή του νόμου 3865/10, ο οποίος λέει ότι η έξοδος με το 60ο έτος ή με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας ανεξαρτήτως ηλικίας, ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, ενώ ο νέος νόμος παρατείνει το διάστημα της θεμελίωσης και άρα περιορίζει την αύξηση του ορίου ηλικίας ή των ετών ασφάλισης σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά τις 14 Αυγούστου του 2015. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, με 24 ½ έτη υπηρεσίας η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά ενάμισι (1 1/2) επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012 η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά τρία (3) επιπλέον έτη. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2013, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά τεσσεράμισι (4 επιπλέον έτη και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2014, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά έξι (6) επιπλέον έτη. Και με την προσθήκη του νέου νόμου όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 14/8/215 και μετά συνταξιοδοτούνται είτε με 40 έτη συνολικής υπηρεσίας, είτε στα 60 αν έχουν λιγότερα χρόνια. 
Τα νέα όρια για σύνταξη: 
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα είναι υποχρεωτική η αποστρατεία αν δεν συμπληρωθεί το 58ο έτος, ενώ για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομικοί, Πυροσβέστες), που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή για όσους συμπληρώνουν τα 24,5 έτη μετά τις 14/8/2015, η αποχώρηση θα γίνεται είτε με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας, αλλά χωρίς όριο ηλικίας, είτε στο 60ο έτος, εφόσον έχουν λιγότερα από 40 έτη υπηρεσίας. 
Παράδειγμα: 
Αξιωματικός που μπήκε στην Αστυνομία στα 22 θα έχει στα 50 του 28 έτη υπηρεσίας και με άλλα 12 που μπορεί να αναγνωρίσει θα μπορεί να αποχωρήσει με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας. Τα 12 έτη είναι 5 από την υπηρεσία σε μάχιμες θέσεις και άλλα 7 που δίνει ο νόμος 3996/11 σε όλους τους ασφαλισμένους που θέλουν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης από το 2014 και μετά. 
Τι αλλάζει στον υπολογισμό των συντάξεων: 
΄Οσοι αποχωρούν από 1/1/2015 παίρνουν την αναλογική + Βασική Σύνταξη για το διάστημα της υπηρεσίας τους από το 2011 και μετά. Ο προϊσχύον νόμος 3865/10 λέει ότι η Βασική + Αναλογική Σύνταξη δεν θα ισχύσει για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2014 οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν. Με το νέο νόμο, το άρθρο αυτό απαλείφθηκε και στην ουσία ακόμη και όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2014 θα υποστούν τις περικοπές του νέου τρόπου υπολογισμού από τη στιγμή που αποχωρήσουν μετά την 1/1/2015.ΠΗΓΗ:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ...

Διαβάστε την σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" των Ομογενών της Κωνσταντινούπολης,για έγκυρη και ακομμάτιστη ενημέρωση===>>> Για ανάγνωση κλικ εδώ:

27 Οκτωβρίου 2015

Ενημερωτική συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τους Συνδέσμους Περιφέρειας Πελοποννήσου,Δυτ.Ελλάδας & Μακεδονίας...




Την 24-10-2015 πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο,σε αίθουσα της Λ.Φ. Κορίνθου, ενημερωτική συνάντηση Συνδέσμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου,Δυτικής Ελλάδας και Μακεδονίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνδέσμου αποστράτων Αστυνομικών Ν. Κορινθίας. Στην συνάντηση παρευρέθη αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας η οποία αποτελείτο απο τους: ======>>> συνέχεια κλικ εδώ:

Εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" της Κωνσταντινούπολης...


Διαβάστε την σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" των Ομογενών της Κωνσταντινούπολης, για έγκαιρη και ακομμάτιστη ενημέρωση======>> Για ανάγνωση κλικ εδώ:

Το ΟΧΙ το ΑΛΗΘΙΝΟ και ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟ...


Του Φωτίου Μιχαήλ, Ιατρού

Με την ηγεμονική εμφάνιση του Καρλομάγνου και την αυτοανακήρυξή του σε βασιλιά της Ιταλίας στα 774, οι Χριστιανικοί λαοί της δυτικής Ευρώπης (τα σημερινά κράτη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας) υποδουλώνονται οριστικά στους Φραγκοτεύτονες επιδρομείς=====>>> Δυόμισι αιώνες μετά, στα 1046, το σπαθί των απογόνων του Καρλομάγνου απομακρύνει βιαίως τον νόμιμο Ορθόδοξο Λατίνο προκαθήμενο του πατριαρχείου της Ρώμης και εγκαθιστά στον θρόνο, εντελώς αντικανονικά, τον πρώτο πάπα της Φραγκοσύνης. 
Μέχρι τότε, οι Αρχιεπίσκοποι της Ρώμης αντιστέκονταν στις αιρετικές δοξασίες των Φράγκων κατακτητών και διατηρούσαν ακέραιο το εκκλησιαστικό φρόνημα της Ρωμαιοσύνης. Μέχρι τότε, Ανατολή και Δύση ήταν εκκλησιαστικώς ομόδοξες και η αποστολική διαδοχή παρέμενε σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασφαλισμένη. 
Από τότε όμως και μετά, επεκράτησε στην Δύση η παναίρεση του Φράγκικου παποκαισαρισμού, καθεστώς απόλυτης δουλείας για όλους τους Χριστιανούς του θρόνου της Ρώμης. 
Πρώτη και μοναδική απόπειρα απελευθέρωσης των υπόδουλων Ρωμαίων της Φραγκίαςαπό τα δεσμά της φραγκικής φεουδαρχίας -η οποία εκπροσωπούσε μονάχα το 1,5% του συνολικού πληθυσμού- υπήρξε στα 1789 η Γαλλική Επανάσταση.(*) Δυστυχώς, όμως, με το πραξικόπημα του Ναπολέοντα θάφτηκε η Ρωμαίϊκη επανάσταση και επανήλθε στην εξουσία η φράγκικη τάξη – η εντελώς ξένη στην συνείδηση των υπόδουλων δυτικών Ρωμαίων- η οποία και ηγεμονεύει μέχρι και σήμερα. 
Λένε μερικοί, ότι η Γαλλική Επανάσταση και η Ελληνική Επανάσταση του ’21 συγγενεύουν. Ναι, όντως συγγενεύουν, αλλά σε ποιο σημείο: Στο γεγονός ότι και στις δυο περιπτώσεις επαναστατούν Ρωμαίοι εναντίον των κατακτητών τους. Στην Δύση εναντίον των Φράγκων και στην Ανατολή εναντίον των Οθωμανών. Και οι μεν Έλληνες Ρωμηοί κατόρθωσαν τότε και ελευθερώθηκαν από τους Τούρκους, ενώ οι Ρωμαίοι της Δύσης συνέχισαν να είναι σκλαβωμένοι στους Φράγκους κατακτητές. Στους Φράγκους, οι οποίοι κατάφεραν στην συνέχεια να αλλοιώσουν εντελώς το Χριστιανικό φρόνημα των Ρωμαίων της Λατινικής παράδοσης της Δύσης και να επιβάλουν στις κτήσεις τους, τις δικές τους κακοδοξίες. 
Η ειρωνεία είναι, ότι εμείς οι Έλληνες, ενώ γλυτώσαμε τότε από τους Τούρκους –τους οποίους, όπως λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, τους είχε βάλει ο Θεός να μας φυλάνε από τους κρυφοδαγκανιάρηδες τους Φράγκους- τώρα, στα χρόνια τα δικά μας, κάνουμε το παν, ώστε να πέσουμε χωρίς αντίσταση στις οικονομικές, γεωπολιτικές, πολιτισμικές, πνευματικές και δογματικές παγίδες που μας στήνουν, λες και είμαστε τυφλοί. 
Τι έχουνε να μας προσφέρουν σε επίπεδο πολιτισμού, δηλαδή σε Τρόπο Ζωής, οι απόγονοι του Βολταίρου, του Νίτσε, του Χίτλερ και του Μουσολίνι; Τι άλλο από την αθεΐα τους, το μένος τους το άσβεστο εναντίον της Ορθοδοξίας μας, τα φεουδαρχικά τους ιδεώδη και τον λαομίσητο παγκοσμίως φασισμό; 
Η δική μας, η πατροπαράδοτη, η δοκιμασμένη και ανθρωποσώτειρα πολιτισμική πρόταση του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του πατρο Κοσμά, του Μακρυγιάννη και του Αγιασμένου γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτη, τι έχει να ζηλέψει από την ’’γυαλάδα’’ των ’’κατορθωμάτων’’ της Φραγκοσύνης, των παιδιών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού; 
Μήπως την ’’φιλανθρωπία’’ των οπλικών συστημάτων των πολεμικών τους βιομηχανιών ή μήπως την απερίγραπτη και ανεξάντλητη απανθρωπία των οικονομικών τους εκβιασμών; 
Ο πολιός πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός προλογίζοντας την τελευταία έκδοση του βιβλίου, του αγίου Αθανασίου του Παρίου, ’’Απολογία Χριστιανική’’, μεταξύ των άλλων γράφει: ’’Μετακαρλομάγνεια Ευρώπη και Ρωμηοσύνη δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν’’.(*) 
Η αλήθεια είναι ότι, με τα αδιέξοδα και τα δεινά που περνάμε, χάνουμε σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη μας στους ’’εταίρους’’ μας από την Φραγκία και προβληματιζόμαστε όλο και περισσότερο για τις μέχρι τούδε επιλογές μας. 
Γι’ αυτό και μεγάλη μερίδα, σήμερα, του Ελληνικού λαού προσδοκά με αγωνία τον Ηγέτη εκείνον, ο οποίος θα πει επιτέλους το ΟΧΙ το ΑΛΗΘΙΝΟ και ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟ σε κάθε τι, που υπονομεύει την πνευματική μας υπόσταση, τραυματίζει το εκκλησιολογικό μας φρόνημα, αλλοιώνει την συλλογική μας πολιτισμική ταυτότητα και απειλεί την ασφάλεια και ακεραιότητα της Πατρίδας μας. 
Είμαστε όμως έτοιμοι, ως Λαός, για να υποδεχθούμε και να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα τον Φωτισμένο εκείνον Ρωμηό, που θα σαλπίσει αυτό το ΜΕΓΑ ΟΧΙ στα ’’χαρακώματα’’ της καρδιάς μας, στα σχολεία μας, στις ενορίες και στις οικογένειές μας; 
Μένει να το αποδείξουμε. Και εάν δεν είμαστε, στο χέρι μας είναι να ετοιμαστούμε και μάλιστα το γρηγορότερο δυνατόν. 
Πώς; Γυρίζοντας προς τα πίσω και μιμούμενοι τα κατορθώματα των Αγίων και Ηρώων μας, κρατώντας ταυτόχρονα σφιχτά και με αποφασιστικότητα το κομποσκοίνι ’’παρά πόδας’’…(*) ’’ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ’’, έργο του αγίου Αθανασίου του Παρίου. Προλεγόμενα: π. Γεώργιος Μεταλληνός. Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, 2015.

25 Οκτωβρίου 2015

Καταργούνται τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας- Από φέτος οι αλλαγές...


Αλλαγές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με στόχο «να τα κάνουμε πιο δίκαια». Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει να πληρώσουν όλοι, ακόμα και οι κάτοχοι υβριδικών, ηλεκτροκινήτων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων. «Τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή, τα μικρά και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν»=======>> Λόγω της εφαρμογής των αλλαγών, θα καθυστερήσει η έκδοση των τελών, αλλά «μέχρι τέλος του έτους θα εχουν πληρωθεί σίγουρα». Όπως εξήγησε κ. Αλεξιάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, «αυτό που εξετάζουμε είναι να επιβαρύνουμε μεγάλα και ακριβά με λίγο παραπάνω από το 0 ή το λίγο που είχαν»
Κατά τον κ. Αλεξιάδη με αυτά τα κριτήρια «τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή, τα μικρά και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν». 
«Είχαμε δύο επιλογές ή να επαναλάβουμε την περσινή κατάσταση και να βγουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας ή να καθυστερήσουμε την έκδοση των τελών, γιατί πραγματικά πνιγόμαστε αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών. 
Θα καθυστερήσουμε να βγάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ούτως ή άλλως θα πληρωθούνε πολύ αργότερα για να μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο δίκαια. Αυτό το σενάριο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή δηλαδή να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από φθηνά και μικρά σε μεγάλα και ακριβά» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 
Κληθείς να δώσει παραδείγματα εφαρμογής στην πράξη του σκεπτικού του οικονομικού επιτελείου ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στους πίνακες που έχει στα χέρια του: «μου ήρθε για παράδειγμα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά που δεν είναι μεγάλο, αλλά που κάνει 40.000 ευρώ. 
Το θεωρείται δίκαιο να μην πληρώσει αυτό 1 € τέλος κυκλοφορίας; Και να πληρώνει τέλος κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να είναι και 2.000 κυβικά, αλλά κάνει λιγότερο αυτή τη στιγμή από 3.000-4.000 €;». 
Η οριστική απόφαση αναμένεται «την επόμενη, μεθεπόμενη εβδομάδα» ώστε τα τέλη να βγούν μέσα στον Νοέμβριο. «Απλά μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί σίγουρα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών. ΠΗΓΗ: tanea

22 Οκτωβρίου 2015

Aνακοίνωση Συντονιστικού Οργάνου (3) ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ...


Ανακοίνωση εξέδωσε το Συντονιστικό των τριών (3) Ενώσεων Αποσράτων Αξιωματικών,για την συνάντησή τους χθές (21-10-2015) με τον Υπουργό Εθνικής κ.Πάνο ΚΑΜΜΕΝΟ =====>> Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση,κάνοντας κλικ εδώ:

21 Οκτωβρίου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΜΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ...

Διαβάστε την σημερινή έκδοση της εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" των Ομογενών της Κωνσταντινούπολης,για έγκαιρη και ακομμάτιση ενημέρωση======>>> Για ανάγνωση κάντε κλικ εδώ:

Επερώτηση Βουλευτών της Ν.Δ.για εφαρμογή αποφάσεων του Σ.τ.Ε.από το ΥΠ.ΕΘ.Α...



Οι Βουλευτές της Ν.Δ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ιωάννης και ΤΑΣΟΥΛΑΣ Κωνταντίνος, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή για την εφαρμογή των Αποφάσεων του Σ.τ.Ε.από το Υπουργείο ΄Εθνικής ΄Αμυνας=====>>>

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ...

Διαβάστε την χθεσινή (20-10-2015) έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" της Ομογένειας Κωνσταντινούπολης,για έγκυρη και ακομμάτιστη ενημέρωση =====>>> Για ανάγνωση κάντε κλικ (εδώ)

20 Οκτωβρίου 2015

Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου στη Λάρισα...



Πραγματοποιήθηκε σήμερα (20-10-2015) η εκδήλωση για τον Εορτασμό του Προστάτη του Σώματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου στη Νεάπολη της Λάρισας =====>> το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στη συνοικία της Νεάπολης Λάρισας, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος. Αναγνώσθηκε, επίσης, η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη. Στη συνέχεια, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Ταξίαρχος Νικόλαος Γιαννέλος και ο Διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας Γεώργιος Αγάκος, υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους στη Λέσχη του Αστυνομικού Μεγάρου, όπου έλαβε χώρα μικρή δεξίωση. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,Απόστρατοι Αστυνομικοί, Πρόεδροι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Εκπρόσωποι των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς και μεγάλος αριθμός Αστυνομικών.





Σοκ και δέος για το 3ο Μνημόνιο!! Μείωση έως και 33% στις συντάξεις άνω των 1.000 €!!



Μαχαίρι για 930.000 συνταξιούχους,ελλείψει ισοδύναμων - Ισοπεδώνει μεσαίες συντάξεις με υψηλές παροχές η πρόταση της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας Συντάξεις μόνο για όσους βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της φτώχειας θα καταβάλλει το προτεινόμενο συνταξιοδοτικό σύστημα που εξοντώνει ======>>> κλικ εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά το άρθρο:

Αναρτήθηκε από το Γ.Λ.Κράτους η σύνταξη μηνός ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015...



Αναρτήθηκε σήμερα (20-10-2015) στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κράτους, (ΕΔΩ): η σύνταξη του μηνός ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, που θα καταβληθεί στις 29-10-2015. Υπενθυμίζουμε ότι για να εισέλθετε στην εφαρμογή πρέπει να πληκτρολογήσετε ====>> τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης (κωδικός πρόσβασης στο TAXISNET: Όνομα χρήστη/username - Κωδικός πρόσβασης/password). 

19 Οκτωβρίου 2015

Επαναφέρουν τον νόμο Σιούφα για να αποφύγουν την απόφαση Σ.τ.Ε. - Επανυπολογισμός παλαιών συντάξεων στο 60%...


Περικοπές στις συντάξεις, με την επαναφορά των ποσοστών αναπλήρωσης που είχαν καθοριστεί στο νόμο Σιούφα (Ν.2084/92), εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας στις αλλαγές που δρομολογεί στο ασφαλιστικό, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών. Ο νόμος Σιούφα, που κατά κοινή ομολογία είχε σώσει τα ταμεία από την κατάρρευση το 1992 που ψηφίστηκε, βγαίνει ξανά από το ντουλάπι και, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αξιοποιείται ήδη====>>> από ειδική επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας αλλά και ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να καταλήξουν σε πρόταση για τον υπολογισμό παλιών και νέων συντάξεων, η οποία θα παραδοθεί στον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, εν όψει της κατάρτισης του τελικού νομοσχεδίου. 
Από τις διατάξεις του νόμου 2084/92 θα χρησιμοποιηθεί ο συντελεστής αναπλήρωσης με τον οποίο θα υπολογιστούν,αφενός όλες οι νέες συντάξεις και αφετέρου, αν καταστεί εφικτό από τα ταμεία, θα γίνει και ο επανυπολογισμός των αποδοχών για τους ήδη συνταξιούχους. 
Ο συντελεστής αναπλήρωσης, που είχε εισαγάγει στο ασφαλιστικό ο νόμος, ήταν 1,714% επί του μισθού της τελευταίας πενταετίας για όλα τα χρόνια ασφάλισης που θα είχαν οι εργαζόμενοι κατά τη συνταξιοδότησή τους και η εφαρμογή του αφορούσε μόνον όσους πρωτοασφαλίζονταν από 1/1/1993 και μετά. 
Στο υπουργείο Εργασίας -και μετά τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου ότι θα πρέπει να ισχύσουν πλέον ενιαίοι κανόνες σε εισφορές και υπολογισμό σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους- έχουν σχεδόν καταλήξει ότι επάνω στο νόμο 2084, θα στηριχθεί και ο υπολογισμός των συντάξεων για τους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους. 
Αυτό θα γίνει για όσους θα αποχωρήσουν από το 2016 και μέσα στην επόμενη 5ετία, με στόχο να εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη. 
Με την εφαρμογή του συντελεστή 1,714% οι συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και στην πράξη θα απορροφήσουν τις όποιες περικοπές έχουν γίνει από τους μνημονιακούς νόμους. 
Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης που βγάζει ο νόμος 2084 για όσους αποχωρούν με 35ετία, δεν ξεπερνά το 60%. 
Με το σημερινό καθεστώς υπολογισμού, το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης είναι και πάνω από 80%, αλλά με τις περικοπές του Μνημονίου πέφτει στο 65%. Ο στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμόσει καθολικά το νέο υπολογισμό των συντάξεων, ώστε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να είναι χαμηλότερα ώστε να αποφύγει και την υποχρέωση εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις που νομοθετήθηκαν το 2012. 
Στην πράξη, με το νέο νόμο ακυρώνονται οι μνημονιακές περικοπές και η δικαστική απόφαση καθίσταται ανεφάρμοστη, καθώς οι συντάξεις θα είναι χαμηλότερες και με νόμο που δεν θα κινδυνεύει να κριθεί αντισυνταγματικός. 
Τα νέα ποσά συντάξεων θα υπολογιστούν ως εξής:
1).Μέσος όρος αποδοχών της τελευταίας 5ετίας για όλους. 
2)Συντελεστής αναπλήρωσης 1,714% (ή και χαμηλότερος αν κριθεί ότι η παρέμβαση δεν εξοικονομεί επαρκείς πόρους). 
3)Σύνταξη με αναπλήρωση μισθού στο 60% ή και χαμηλότερα. 
Με το νέο σύστημα: 
*Ενας ασφαλισμένος που αποχωρεί από ΔΕΚΟ ή τράπεζα με 35 έτη και μισθό τελευταίας 5ετίας 2.000 ευρώ, θα πάρει 1.200 ευρώ σύνταξη, που αντιστοιχεί σε αναπλήρωση 59,9%. 
*Υπάλληλος με 30 έτη και μισθό «5ετίας» 1.700 ευρώ θα πάρει σύνταξη 874,14 ευρώ, δηλαδή θα έχει αναπλήρωση 51,42%. 
*Δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη και μισθό κλιμακίου 1.666 ευρώ, θα βγάλει σύνταξη 999,43 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 59,98%. Με το σημερινό σύστημα η τελική σύνταξη, μετά τις περικοπές του Μνημονίου, διαμορφώνεται στα 1.340 €. 
*Μισθωτός με ασφάλιση ΙΚΑ και 28 χρόνια που έχει μέσο όρο αποδοχών τελευταίας 5ετίας 1.400 €, βγάζει σύνταξη 671,88, δηλαδή το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 48%. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-ΕΦΗΜ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΟΠΟΑΣ.

18 Οκτωβρίου 2015

Πώς θα ελέγξετε το Εκκαθαριστικό του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και πώς θα το διορθώσετε...


Πέντε διαφορετικών ειδών ελέγχους πρέπει να κάνετε στο εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), το οποίο θα λάβετε τις επόμενες ημέρες στον λογαριασμό σας στο σύστημα ΤΑΧΙSNET. Οι έλεγχοι αυτοί είναι απαραίτητοι διότι μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν λάθη σας κατά την συμπλήρωση της δήλωσης Ε9, τα οποία έγιναν αιτία να=====>> χρεωθείτε αδίκως με υπέρογκα ποσά φόρου ακινήτων. Το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχετε δηλώσει στο Ε9 για τα ακίνητά σας, οπότε όποια λάθη εντοπίσετε μπορείτε να τα εξαλείψετε με την υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. Υπολογίστε με ακρίβεια το σωστό φόρο και συγκρίνετε με το εκκαθαριστικό: 
Ενόψει της έκδοσης και της ανάρτησης στο σύστημα TAXISNET των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2015, το money.money.gr σάς παρέχει αναλυτικές οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε στα «ραβασάκια» του ΕΝ.Φ.Ι.Α., για να εντοπίσετε τα πιο πιθανά λάθη: 
1). Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη φετινή δήλωση Ε9, αν και οφείλατε να το πράξετε! Δηλαδή θα έπρεπε να είχατε υποβάλει Ε9 έτους 2015 και να ξαναδηλώνατε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα που έχετε, προσθέτοντας όμως στη στήλη 32 τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Τώρα πλέον, για να διορθώσετε την παράλειψή σας αυτή, θα πρέπει να υποβάλετε διορθωτική δήλωση Ε9, όπου θα πρέπει να ξαναδηλώσετε το ημιτελές κτίσμα σας με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32. 
2). Τσεκάρετε τι γίνεται και με τους φόρους στα αγροτεμάχια. Ελέγχοντας καλύτερα το εκκαθαριστικό μπορεί να διαπιστώσετε ότι καλείστε να πληρώσετε ένα εξωπραγματικό ποσό φόρου ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση έχετε στην κατοχή σας και η οποία βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού. Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι να έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή! Στην περίπτωση αυτή, το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, κατά τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., έλαβε υπόψη του την μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο το νομό! Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις οδηγίες μηχανογραφικής επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9, που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών προσώπων! Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού! 
Ελέγξτε λοιπόν, στο εκκαθαριστικό που εκδόθηκε τί στοιχεία αναγράφονται στο πεδίο «Διεύθυνση Ακινήτου» και εφόσον επιβεβαιώσετε ότι έχετε παραλείψει να δηλώσετε τον Δήμο και τη Δημοτική Ενότητα που ανήκει το ακίνητο, φροντίστε όταν θα έρθει η στιγμή υποβολής διορθωτικού Ε9 να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του. 
3). Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Υπάρχει επίσης πιθανότητα από τον έλεγχο του εκκαθαριστικού σας να διαπιστώσετε ότι έχετε χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχετε και δηλώσατε στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει κατ' αρχήν να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. 
Σύμφωνα με τις οδηγίες μηχανογραφικής επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ) τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία! Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία! Αν αυτό συμβαίνει τότε σημαίνει ότι έχετε παραλείψει να δηλώσετε ορθά το είδος του κτίσματος στο Ε9, με αποτέλεσμα το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών να το έχει εκλάβει ως «κατοικία» και κατά τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. να έχει πενταπλασιάσει τον φόρο του αγροτεμαχίου! Συνεπώς, όταν σας δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικής δήλωσης Ε9 θα πρέπει να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιο και να συμπληρώσετε ορθά την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκετε εντός του αγροτεμαχίου, συμπληρώνοντας κατά περίπτωση είτε τη στήλη 17α είτε τη στήλη 17 είτε τη στήλη 17γ. 
4). Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Έτσι, κατά την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για να διορθωθεί το λάθος θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλώσετε τα στοιχεία του ακινήτου σας συμπληρώνοντας ορθά τη στήλη που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα. 
5). Ελέγξτε, με συγκεκριμένο «μπούσουλα», εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Από την ΓΓΔΕ καθορίστηκαν κι άλλοι δυσμενείς για τους φορολογούμενους κανόνες υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε περιπτώσεις λαθών και ελλείψεων στη συμπλήρωση του Ε9. Ελέγξτε λοιπόν εάν υπάγεστε σε μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές που είναι οι παρακάτω: 
α). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό. 
β). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. 
γ). Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. 
δ). Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.ΠΗΓΗ:

16 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Αναπλ. Υπουργό Δημ.Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν.ΤΟΣΚΑ...


Την 14-10-15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδία μας, με τον Αναπλ. Υπουργό Δημ. Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. ΤΟΣΚΑ, στο γραφείο του, παρουσία και του Δ-ντή του Πολιτικού Γραφείου κ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ Βασιλείου.======>>> Η Ομοσπονδία μας συνεχάρη τον κ. Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Παράλληλα έθεσε μια σειρά σοβαρών θεμάτων, που απασχολούν τα μέλη μας, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία γενικότερα, όπως: 
1). ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ.τ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: 
Οι Αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Σ.Τ.Ε. (2192/13-6-14), δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την Αντισυνταγματικότητα του Ν.4093/2012 και επιβάλλεται να εφαρμοσθούν άμεσα, στην ολότητά τους. Τονίστηκε ότι οι ρυθμίσεις, για τις αποδοχές των αστυνομικών, του Ν.4093/2012 αποτελούν την επιτομή της απαξίωσης και ευθείας προσβολής κατά του κύρους και της αξιοπρέπειάς τους. Η ΔΙΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ των Αποστράτων αποτελεί πρωτοφανή δυσμενή διάκριση εις βάρος τους και πρέπει να αρθεί άμεσα αυτή η αδικία. Η θέση των Αποστράτων κατέστη ακόμα δυσμενέστερη μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου (αύξηση της παρακράτησης, από 4% σε 6% υπέρ του Κλάδου Υγείας κλπ), αντίθετα με τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και τις προσδοκίες, που καλλιέργησε η παρούσα Κυβέρνηση. 
Η Ομοσπονδία μας κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις μας, όπως, μετά επιτάσεως αναφέρονται σχετικά δημοσιεύματα και ζήτησε από τον κ. Υπουργό να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου. Ο κ. Υπουργός έδειξε ότι κατανοεί τη νομική και ηθική διάσταση αυτού του ζητήματος και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σχετικά. 
2).ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: 
Α).Τ. Ε. Α. Π. Α. Σ. Α: 
   Ζητήσαμε την κατάργηση του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 και του άρθρ.1, παρ. 28 του ν.4334/2015, με τα οποία εντάσσεται το ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ, παρότι με το Ν. 4331/2-7-15, δόθηκε παράταση για αυτοτέλεια του Ταμείου έως 31-12-15. Ωστόσο εναλλακτικά και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η αυτοτέλεια ενός βιώσιμου και υγιούς Ταμείου, να τεθεί σε εφαρμογή η δημιουργία ασφαλιστικού πυλώνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, αίτημα το οποίο έχει καλλιεργηθεί και δικαιολογείται απόλυτα από τις ειδικές ρυθμίσεις που διέπουν τις δύο κατηγορίες στελεχών. Τονίσαμε την ανάγκη για τη διατήρηση υφιστάμενων πόρων και την αναζήτηση νέων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων (Μ.Τ.Σ-Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α), γιατί, μετά τα νέα δεδομένα (κούρεμα ομολόγων, απουσία προσλήψεων κλπ), αποτελεί μείζον ζήτημα η βιωσιμότητα των Ταμείων.  
Β). ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: 
     Τονίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί ο μετοχικός χαρακτήρας του ΜΤΣ, οι κοινωνικοί πόροι, η ισότιμη συμ-χή των μετοχομερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτό, η αναλογική μας εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Ταμείου και η κατάργηση του άρθρου άρθ.27 του Ν. 1911/90. Παράλληλα ζητήσαμε να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ σε εφαρμογή του Ν.4256/14-04-2014, (άρθρο 45), με τον οποίο προβλέπεται η περιέλευση νέων πόρων στο ΜΤΣ και το ΤΕΑΑΠΑΣΑ σε ποσοστό 5% από τις παραβάσεις του ΚΟΚ που βεβαιώνονται από Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. 3).ΠΟλΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: 
    Ζητήσαμε την παροχή αμέριστης στήριξης στο νεοδιορισθέν Δ.Σ για την απρόσκο τη υλοποίηση του Ν. 3688/2008, που αφορά στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας. 
4).ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ κ.λ.π.: 
    Συζητήθηκε η άρση των δυσμενών διακρίσεων εις βάρος των αποστράτων και η αξιοποίησή τους θεσμικά, στο πλαίσιο της ευρύτερης Αστυνομικής οικογένειας, ως «δεξαμενής σκέψης», μετά από τόση γνώση και εμπειρία, όπως γίνεται σε άλλες προηγμένες Χώρες. Επίσης τέθηκε το θέμα της μετεξέλιξης της Ομοσπονδίας μας σε Ν.Π.Δ.Δ. και της θεσμικής μας εκπροσώπησης σε θεσμούς, Φορείς και Κέντρα λήψης Αποφάσεων που αφορούν τον Κλάδο μας. 
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, η συζήτηση ήταν διεξοδική και ο κ. Υπουργός έδειξε κατανόηση για το σύνολο των θεμάτων που θέσαμε. 
Από το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος, ο Α΄ Αντ/δρος κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγόριος, ο Γεν. Γραμματέας κ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσέας, ο Ειδ. Γραμματέας κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας και το μέλος κ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ...ΣΟΦΩΝ (!) ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...



H επιτροπή των 12 "σοφών", του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασε την πρόταση της για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο=======>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ:

15 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση κατέθεσε ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ για την καθυστέρηση καταβολής των ''εφάπαξ'' στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων...


Ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής των ''εφάπαξ'' των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.Συγκεκριμένα ο κ Κεφαλογιάννης ζητεί να μάθει τους λόγους για τους οποίους=====>>> δεν έχει ακόμη υπογραφεί η Κ.Υ.Α.για την καταβολή των εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης, από το Δεκεμβριο του 2014 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Εργασίας συνολικά τέσσερις φορές το σχετικό έγγραφο που προσδιορίζει τη ρήτρα αξιόμαχου και το συντελεστή βιωσιμότητας των ταμείων των Κλάδων χωρίς να έχει λάβει ποτέ απάντηση. 
Ως αποτέλεσμα τα Ταμεία αδυνατούν να υπολογίσουν το συνολικό ύψος των εφάπαξ βοηθημάτων και κατ επέκταση να μην μπορούν να τα καταβάλουν σε όσα στελέχη των Ε.Δ αποστρατεύτηκαν από τον Αύγουστο του 2014 και μετά. 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
ΕΡΩΤΗΣΗ: 
Προς: 1) Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο.
        2).Υπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο 
Θέμα: Συντελεστής βιωσιμότητας και ρήτρα αξιόμαχου των Ε.ΛΟ.Α. Στρατού-Ναυτικού-Αεροπορίας. 
κ.κ. Υπουργοί,
Στην παρ. 2 του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 προβλέπεται η έκδοση Κ.Υ.Α. με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ). Ειδικά για τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας Τ. Ε. Α. Π. Α.Σ. Α. και Τ.Α.Λ.Σ. η υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου ενσωματώνει ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων αυτών μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού. 
Όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015, έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Εργασίας τέσσερις φορές σχετικό έγγραφο προσδιορισμού της ρήτρας αξιόμαχου για τον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια απάντηση. 
Με δεδομένο ότι:Η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στα στελέχη των Ε.Δ. αγγίζει τα 2 έτη από την ημέρα της αποστρατείας τους.
Η χορήγηση της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πραγματοποιείται έως και εννέα μήνες από την ημέρα της αποστρατείας τους.
Η δυσχερής οικονομική συγκυρία δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις για κάλυψη επιτακτικών αναγκών (δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές παιδιών, πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, λοιπές οικογενειακές δαπάνες, κλπ) στις οποίες τα στελέχη των Ε.Δ. ανταποκρίνονται με μεγάλη δυσκολία. 
Τα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων αδυνατούν να συνεχίσουν την καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων λόγω μη υπογραφής της ΚΥΑ που αφορά τον τρόπο υπολογισμού. 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Για ποιο λόγο μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ που αφορά τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος των στελεχών Ε.Δ; 
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το εν λόγω ζήτημα;

Aνοικτή Επιστολή Συντονιστικού 3 Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών...


Θέλουν να αφανίσουν τους Αποστράτους, έχουν υπογράψει ισοδύναμά με το 3ο Μνημόνιο (για τις Δικαστικές αποφάσεις του 2012) και μας ζητούν συνάδελφοι και πάλι νέες μειώσεις!!! =======>> Δείτε την επιστολή του Συντονιστικού.

ΠΟΑΣΥ: Μάχη μέχρις εσχάτων για τη διάσωση τού ΤΕΑΠΑΣΑ...


Ίσως τις κρισιμότερες μάχες του δίνει αυτές τις ώρες το συνδικαλιστικό κίνημα τών ενστόλων σε μία προσπάθεια να διασωθεί το ΤΕΑΠΑΣΑ και να μην υπαχθεί στο ΕΤΕΑ. Από το πρωί ΠΟΑΣΥ και ΠΟΕΠΛΣ έχουν συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ενώ ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ομιλία του έκανε λόγο για επιφυλάξεις στην κατάργηση της επίμαχης διάταξης. Διαβάστε την τοποθέτηση - παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ στην ολομέλεια της Βουλής=====>> Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι λογικό σε ένα τέτοιας έκτασης και τόσο επείγον νομοθέτημα να έχουν παρεισφρήσει αστοχίες, ή ακόμα και λάθη. Μόνο ως τέτοιο, δηλαδή ως προφανές λάθος, μπορούμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων να λογίσουμε και την κατάργηση του άρθρου 28 του Ν.4331/2015, αναδρομικά από την ημερομηνία της ισχύος του, που επιχειρείται στο τρίτο μέρος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο άρθρο 21 παρ. 3 αυτού, υπό τον τίτλο καταργούμενες και μεταβατικές διατάξεις. 
Με την καταργητική αυτή διάταξη, αφαιρείται το δικαίωμα από την ΠΟΑΣΥ, αλλά και από άλλες Ομοσπονδίες – τις αντιπροσωπευτικότερες του τομέα τους – να ιδρύσουν, τηρώντας τις προϋποθέσεις και τους όρους του νόμου, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αντί να υπαχθούν αυτά υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ. Μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή θα σας πείσει για τον παραλογισμό της διάταξης: 
Στα τέλη του έτους 2012, δόθηκε με το Ν.4052/2012 η δυνατότητα να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ, δηλαδή σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων και το δικό μας ταμείο, το ΤΕΑΠΑΣΑ, τόσο για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, όσο και για τον Κλάδο Προνοίας, ύστερα από αναλογιστικές μελέτες, εγκρίσεις και άλλες διαδικασίες που ρητώς προέβλεπε ο νόμος. Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι 31/12/2014. Ακολούθως, η προθεσμία αυτή με τρεις (3) μεταγενέστερους νόμους παρατάθηκε ισάριθμες φορές. Με το Νόμο 4316/14 έως 28/2/2015, με το Ν.4320/15 έως 30/6/2015 και τέλος με το Ν.4331/15 έως 31/12/2015. Η νομοθετική ταλαιπωρία της συγκεκριμένης ρύθμισης δε σταμάτησε εκεί. Με το Ν.4334/15 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που δεν είχαν ενταχθεί μέχρι τότε και με το ν.4336/15 καταργήθηκε κάθε άλλη αντίθετη διάταξη. 
Η Ομοσπονδία μας, ύστερα από επίπονες, εξαιρετικής δυσκολίας και υπεύθυνες διαδικασίες, κατέθεσε στις Αρμόδιες Αρχές σχετικό φάκελο μετατροπής των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ για τη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο. Ο φάκελος αυτός έχει πάρει το δρόμο του, εξετάζεται με επιμέλεια και αναμένουμε την απάντηση των Αρμοδίων αρχών περί αποδοχής του αιτήματος ή μη. Μάλιστα, όπως μας έχει ήδη γίνει γνωστό, ο αρμόδιος Υπουργός έχει αποστείλει και στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας ερώτημα για τη νομική βάση εξέτασης του αιτήματός μας. Και ενώ, ύστερα από εξαντλητικές προσπάθειες και τηρώντας τις ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες και όρους του νόμου, η Ομοσπονδία μας τολμά ένα τέτοιο εγχείρημα προς όφελος των δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο ΤΕΑΠΑΣΑ, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη εκείνη του νόμου που μας έδινε την προθεσμία και τη δικονομική δυνατότητα να καταθέσουμε εμπροθέσμως την αίτησή μας! Δηλαδή, καταργείται αναδρομικά η προθεσμία του νόμου. Ποιο απλά: δε θα εξετασθεί το αίτημά μας, όχι γιατί συντρέχουν ή δεν συντρέχουν κάποια ή κάποιες από τις ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις ουσίας για τη μετατροπή των Τομέων σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά γιατί η αίτησή μας θα απορριφθεί τύποις, ως μη εμπροθέσμως κατατεθείσα, λόγω κατάργησης της προθεσμίας που ο ίδιος ο νόμος μας είχε δώσει, όχι μια αλλά τρείς διαδοχικά φορές!!! Η εν λόγω διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική, ως καταργούσα προθεσμία, δηλαδή ουσιαστικό δικονομικό δικαίωμα και μάλιστα αναδρομικώς!!! 
Το ποιο εξόφθαλμο δε είναι ότι η Ομοσπονδία μας έχει ήδη ασκήσει το δικαίωμά της αυτό κατά χρόνο που μπορούσε να το ασκήσει, δηλαδή εντός προθεσμίας που ήδη είχε χορηγηθεί νομοθετικά!! Αυτή η υποβληθείσα αίτηση εξετάζεται ήδη στην ουσία της από τις αρμόδιες αρχές!! Είναι ποτέ δυνατόν να απορριφθεί, επειδή μεταγενέστερος νόμος κατήργησε αναδρομικά χορηγηθείσα προθεσμία, εντός της οποίας γεννήθηκε δικαίωμα; Περάν από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης, προσβάλλεται και ο πυρήνας, η φιλοσοφία του αρχικού Ν.4052/12, αλλά και των μεταγενέστερων συναφών, ειδικότερα δε της παρούσας Κυβέρνησης, οι οποίοι επιθύμησαν την υποχρεωτική υπαγωγή των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ, πλην όσων εξ αυτών μετατραπούν σε επαγγελματικά. Αυτό ακριβώς αποφάσισε και έπραξε η Ομοσπονδία μας. Γιατί τώρα- έξαφνα-καταργείται αυτό το δικαίωμα, που έχει μάλιστα ήδη γεννηθεί; 
Δεν υπάρχει πραγματικά ποιό ολοκληρωτική αντίληψη, αντίθετη από τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας από την αφαίρεση και την απόρριψη νόμιμων αιτημάτων, όχι λόγω έλλειψης ουσιαστικών προϋποθέσεων, αλλά λόγω απατηλής επίκλησης διαδικαστικών ζητημάτων, ειδικότερα δε λόγω παραγραφών που θεσπίζονται εκ των υστέρων (!), όπως εν προκειμένω. 
Μοναδική λύση είναι η απόσυρση της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά την κατάργηση του άρθρου 28 του ν.4331/2015 από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του. Άλλως και επικουρικώς, προτείνουμε την προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου της φράσης: «..., εκτός εάν εντός των προθεσμιών αυτών έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα μετατροπής σε ΤΕΑ.». Σας ευχαριστώ. ΠΗΓΗ:

14 Οκτωβρίου 2015

Εφημερίδα "Απογευματινη" της Κωνσταντινούπολης....



Διαβάστε την σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" των Ομογενών της Κωνσταντινούπολης,για έγκυρη και ακομμάτιστη ενημέρωση=====>>> Για ανάγνωση,πατήστε (εδώ):

Ξαφνική «προσθήκη» στο Πολυνομοσχέδιο...


Με Διάταξη – Προσθήκη “της τελευταίας στιγμής” στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά=====>>> διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή Ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών του Δημοσίου. Ο “Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου” θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, και μέσω αυτού ο Υπουργός Οικονομικών, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις Ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα. ΠΗΓΗ

13 Οκτωβρίου 2015

Συνταγματική η ΄Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης- Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της...


Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ.ΟΙ.Κ, Κατερίνας Σαββαϊδου, η οποία είχε προσφύγει στο Σ.τ.Ε. το 2011 με την ιδιότητα του φορολογουμένου πολίτη.

Συνταγματική μεν και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε η ' Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα και το τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε το 2011 με το νόμο 3986/2011 και σχετική Υπουργική Απόφαση, ωστόσο, είναι Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της======>> Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 2563/2015 αποφάσεις της, όπως αποκάλυψε στις 4 Οκτωβρίου 2015 η Εφημερίδα «Πρώτο ΘΕΜΑ». Παρ' όλα αυτά, σε ορισμένες πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές όχι μόνο ανακαλύπτοντας την πυρίτιδα, αναφέρονται στην «άγνωστη» μέχρι τώρα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βλέπουν και σκοτεινούς προθέσεις που η επίμαχη απόφαση δεν γνωστοποιήθηκε. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δύο και όχι μία. 
Άλλα πάλι έντυπα μέσα, τάχαμ τάχαμ, αποκαλύπτουν με πηχυαίους τίτλους τις επίμαχες αποφάσεις του Σ.τ.Ε, οικειοποιούμενοι στην ουσία το πρωτογενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος για την έκτακτη εισφορά που χρονικά, έτσι ή αλλιώς έχει προηγηθεί. 
Πέρα όμως από το κυνήγι των μαγισσών ορισμένων τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και άλλων, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις εν λόγω αποφάσεις της (δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο των αποφάσεων) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνας Σαββαϊδου -είχε προσφύγει στο ΣτΕ το 2011 με την ιδιότητα του φορολογουμένου πολίτη, αλλά και του δικηγόρου- και του διατελέσαντος για δύο μήνες γενικού γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρου Άγγελου Τσιγκρή. 
Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι στην απόφαση του ΣτΕ που αφορά την προσφυγή της κυρίας Σαββαϊδου η Ολομέλεια του ΣτΕ αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο ανοικτό, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η επιβολή της επίμαχης εισφοράς το 2011 ήταν ανεκτή από τους κανόνες της ΕΣΔΑ, άλλα εάν συνεχιστεί και σε επόμενα έτη δεν θα έχει την ίδια δικαστική αντιμετώπιση. 
Αναλυτικότερα, τόσο η κυρία Σαββαϊδου, όσο και ο κ. Τσιγκρής, ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1167/2.8.2011 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που αφορά τη «διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, που προβλέπονται με τις διατάξεις των άρθρων 29, 30 και 31, αντίστοιχα, του νόμου 3986/2011». 
Με τις δύο Αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της επίμαχης έκτακτης εισφοράς. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι το άρθρο 29 του 3986/2011, που ορίζει ότι «το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρου 19 παράγραφος 2 εδάφιο ζ΄ (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών), αντίκεινται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος, όπως και η αντίστοιχη πρόβλεψη του άρθρου 1 εδάφιο 6 της επίμαχης αποφάσεως, η οποία επαναλαμβάνει τη ρύθμιση αυτή και η οποία πρέπει να ακυρωθεί». 
Έτσι, η Ολομέλεια έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδάφιο 6 της επίμαχης υπουργικής απόφασης του 2011, «που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παράγραφος 2 εδάφιο ζ΄ (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 10% επί των ποσών δωρεών προς φορείς, εφόσον τα ποσά των δωρεών κατατίθενται σε ειδικούς λογαριασμούς Τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως υποστηρίζεται από την κυρία Σαββαϊδου και τον κ. Τσιγκρή και απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους. 
Συγκεκριμένα, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι δεν είναι αντίθετη στα άρθρα 4 (περί ισότητας), 78 (νομιμότητα φόρου και φορολογικές επιβαρύνσεις) και 20 (δικαίωμα παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας) του Συντάγματος. Ακόμη, κρίθηκε ότι δεν προσκρούει σε καμία διάταξη της ΕΣΔΑ. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι κατά τις επιταγές των άρθρων 4 και 78 του Συντάγματος, «ο φόρος δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα». Σε άλλο σημείο της μιας εκ των δύο αποφάσεων του Σ.τ.Ε.-της υπ΄ αριθμ. 2564/2015 επί της προσφυγής της κυρίας Σαββαϊδου- οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφήνουν μια μικρή ελπίδα στους φορολογουμένους για το μέλλον. Και αυτό γιατί απέρριψαν μεν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στην ΕΣΔΑ, με το σκεπτικό, μεταξύ των άλλων, ότι η υποχρέωση που γεννάται από την επιβολή της επίμαχης εισφοράς «η οποία δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κρίσης της χώρας, δεν οδηγεί, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους, ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων ή να εξαντλήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων επί της αντικειμενικής δαπάνης των οποίων επιβάλλεται, ώστε να αναιρείται κατά τρόπο προφανή η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλεται να υπάρχει, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, ανάμεσα στους επιδιωκόμενους με την προσβαλλόμενη ρύθμιση σκοπούς και το επιβαλλόμενο με αυτήν βάρος». Αλλά, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν είναι αντίθετη στον ΕΣΔΑ «ιδίως, ενόψει του ύψους του ποσοστού της εισφοράς (5%) που δεν υπερβαίνει καταδήλως τα κατά την κοινή αντίληψη εύλογα όρια και λαμβανομένου επικουρικώς υπόψιν και του γεγονότος ότι αυτή επιβάλλεται μόνο για ένα οικονομικό έτος (2011)». 
Με άλλα λόγια, το ΣτΕ εκφράζει τη μειλίχια σκέψη ότι εάν συνεχιστεί η επιβολή του πλέον του έτους εκείνου που αρχικά επιβλήθηκε (2011), θα έχει άλλη άποψη. 
Ελεγκτικό Συνέδριο: 
Υπενθυμίζεται, ότι πριν την έκδοση των δύο επίμαχων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά) είχε κρίνει ήδη αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. 
Ακόμα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έχει κρίνει με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της Δικαστικής Απόφασης.ΠΗΓΗ: