15 Σεπτεμβρίου 2015

Μειώσεις σε Κύριες και Επικουρικές Συντάξεις μετά τις εκλογές...


Νέες μειώσεις περιμένουν τους συνταξιούχους μετά τις εκλογές, λόγω των μέτρων του τρίτου Μνημονίου. Πρόκειται για μειώσεις που θα προέλθουν, μεταξύ άλλων , από τις αναδρομικές αυξήσεις (για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) των Εισφορών υπέρ Υγείας, την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Επικουρικών Ταμείων μεγάλων κατηγοριών Συνταξιούχων (Στρατιωτικών,Ελεύθερων Επαγγελματιών, Μηχανικών, Δικηγόρων, Διατρών), τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τον νέο=====>> τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και του εφάπαξ, όπως και την εφαρμογή των νέων δυσμενέστερων διατάξεων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 
Τα 10 μέτρα τα οποία θα πλήξουν μετά τις εκλογές όλες τις συντάξεις, όλους τους συνταξιούχους και όλα τα Ταμεία ανεξαιρέτως είναι τα παρακάτω: 
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, αφού θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το τρίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, μαζί με τις νέες αυξημένες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις. 
Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργηση του στο τέλος του 2019. Το μέτρο αυτό αφορά 380.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, άμεσα προωθείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το20% των δικαιούχων με τα αναλογικά υψηλότερα εισοδήματα. 
Χορήγηση της κατώτατης σύνταξης μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μείωση έως και 40% σε χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτούμενους με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων, δηλαδή στις χαμηλότερες συντάξεις. 
Νέες μειώσεις στις Επικουρικές Συντάξεις των ήδη συνταξιούχων αναμένονται σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την αρχή να γίνεται από τους 122.000 Συνταξιούχους Στρατιωτικούς, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους Γιατρούς, Μηχανικούς και Δικηγόρους, πρώην Ναυτικούς και Τεχνικούς Τύπου, καθώς σε εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, από την 1η Σεπτέμβρη, τα Ταμεία ή κλάδοι τους εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο μετατρέπεται στο μοναδικό Υπέρ- Επικουρικό με συνολικά 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Η πρώτη περικοπή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 5,2 % όσο δηλαδή μειώθηκαν και οι επικουρικές όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014. 
Αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η έξτρα περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης. 
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μεικτό τρόπο. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2011 έως την ημερομηνία εξόδου υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010 με την προσθήκη τμήματος της βασικής σύνταξης. 
Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών με τη δομή του ΙΚΑ για όλα τα Ταμεία από 1/7/2015. Τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της επιχορήγησης τον ΟΓΑ, στο ΝΑΤ και στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που ακόμη λαμβάνουν κάποια Ταμεία μέχρι 31/10/2015. Αυτό θα επιφέρει δραστικές αυξήσεις στις εισφορές ή μεγάλες μειώσεις των παροχών. Το μέτρο αυτό θα έχει άμεση επίπτωση σε μια σειρά από Ταμεία που εισπράττουν έσοδα μέσω φόρων υπέρ τρίτων. 
Νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες μειώσεις. Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.