31 Ιουλίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν.4254/2014...



Τέθηκε σήμερα (31-07-2014) από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων,η εφαρμογή δήλωσης του Μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),βάσει του ν.4254/2014, όπου σε ενδεχόμενες οφειλές προς την εφορία δεν θα πραγματοποιούνται δεσμεύσεις χρημάτων μέχρι του ποσού των 1500 €........>>
Η δήλωση γίνεται ως εξής: 
 
ΒΗΜΑ 1ο
ΒΗΜΑ 2ο

ΒΗΜΑ 3ο
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης/δήλωσης,πρέπει να προσκομισθεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα,για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζομένων στην ΠΟΛ 1182/2014  (Φ.Ε.Κ.Β΄2025). Η ισχύς άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Α.Α.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ...


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την αντικατάσταση του Προέδρου του Παρ/τος της Ε.Α.Α.Σ.Λάρισας κ.ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗ Αποστόλου από τον ΤΣΙΡΩΝΗ Σπυρίδωνα, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Σ., ως είχε εκ του νόμου δικαίωμα. 
Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό της απόφασης και τους λόγους που οδήγησαν το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Σ. κατά πλειοψηφία, στην ανωτέρω ενέργεια. 
Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι η συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια με τον απερχόμενο πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Παρ/τος Αποστράτων της Λάρισας ήταν άψογη, αποδοτική στους τομείς που μας ενδιέφεραν και στα προβλήματα που μας απασχόλησαν, πολλά από τα οποία και με την παρουσία και......>>
ενεργητικότητά του επιλύσαμε κι άλλα δρομολογήσαμε για επίλυσή τους, όπως τις διπλές περικοπές που είχαν οι απόστρατοι όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού & Σωμάτων Ασφαλείας)
Πέραν αυτών, επί της προεδρίας του συμπτύξαμε ένα άτυπο Συντονιστικό όργανο, με τη συμμετοχή όλων των Διοικήσεων όλων των Παραρτημάτων και Συνδέσμων Θεσσαλίας των ανωτέρω Σωμάτων των αποστράτων και είχαμε παρουσία και δραστηριότητες σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο Εθνικού, Κοινωνικού και Θρησκευτικού περιεχομένου. 
Το απερχόμενο πρόεδρο θα θυμόμαστε για την ενεργητικότητά του, τη μεθοδικότητά του και με την επιστημονικότητα που αντιμετώπιζε τα διάφορα προβλήματά μας. 
Φεύγει επιτυχημένος για ό,τι προσέφερε. 
Ευχόμαστε ο αντικαταστάτης του να κρατήσει τα θετικά που πετύχαμε και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, θέλουμε δε να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεργασθούμε μαζί του για την επίλυση των προβλημάτων των αποστράτων, να του ευχηθούμε επιτυχία στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν, στον δε απερχόμενο πρόεδρο να ευχηθούμε Καλή Τύχη με ό,τι στο μέλλον θ’ ασχοληθεί και να τον ευχαριστήσουμε για όλα όσα προσέφερε στους αποστράτους.- 
                
                ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

  Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΒΑΝΗΣ                                     ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΣ

30 Ιουλίου 2014

Υπαγωγή των Επικουρικών Ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Επικουρικό Ε.Τ.Ε.Α...

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν οι αστυνομικοί και οι συνταξιούχοι ιδρυμάτων του εμπορικού ναυτικού έρχονται από 1-1-2015, καθώς εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, όλες οι ομάδες ένστολων (στρατού, αεροπορίας και ναυτικού) θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη των κλάδων και των μετοχικών τους ταμείων που χορηγούν εφάπαξ, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο - σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή......>>
Η υπαγωγή των Επικουρικών Ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Επικουρικό ΕΤΕΑ και η εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκειμένου να μην έχουν ελλείμματα τα συγκεκριμένα ταμεία, περιλαμβάνεται στην τελική ρύθμιση, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Όπως και η διάταξη για εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας και στα Μετοχικά ταμεία, μετά από καθορισμό των παραμέτρων με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. 
Αναλυτικά, στο άρθρο 221, προβλέπεται ξεκάθαρα η υπαγωγή του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) στο ΕΤΕΑ, υποχρεωτικά. 
Θα διέπονται από τις διατάξεις του ΕΤΕΑ και προφανώς, θα υποχρεώνονται σε περικοπές, όταν αυτό αποφασίζεται με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ισχύει για όλους τους μισθωτούς που ασφαλίζονται σε αυτό. 
Στο ταμείο, θα εκπροσωπούνται οι ένστολοι, με έναν εκπρόσωπο των ασφαλισμένων που προτείνεται από την ΠΟΑΞΙΑ, την ΠΟΑΣΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης και την ΠΟΕΥΠΣ ή την ΕΑΠΣ κι έναν εκπρόσωπο των συνταξιούχων, που προτείνεται από τη δευτεροβάθμια οργάνωση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. 
Συντελεστής βιωσιμότητας στα Μετοχικά Στην παράγραφο δύο, ορίζεται ότι με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, κάθε φορά, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι την 31-10-2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετήσιων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για τα μετοχικά ταμεία. 
Δηλαδή, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ). 
Μάλιστα, στο τελικό σχέδιο έχει προβλεφθεί ότι, εάν το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο δεν εφαρμόσει την προσαρμογή των παροχών όπως απαιτείται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία, μέχρι την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους, θα παύεται αυτοδίκαια εντός 7 ημερών από την έναρξη του επόμενου έτους. 
Αντίστοιχη διάταξη προστίθεται με την παράγραφο 5 του άρθρου 221, για όλα τα ταμεία που ακολουθούν την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας. Στην επίμαχη διάταξη προβλέπεται επίσης, ότι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής θα υπάγονται στη διαδικασία εφαρμογής συντελεστή βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων.
Και σε αυτήν την περίπτωση, εάν το αρμόδιο όργανο διοίκησης δεν λάβει απόφαση, θα παύεται. Σε αυτό το σημείο προστέθηκε η δυνατότητα, μέχρι 31.12.2014 και μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης, ήτοι σε Επαγγελματικά ταμεία. 
Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που θα στερήσει στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 600.000 ευρώ ετησίως. 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από την 1.1.2015 καταργούνται τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που προβλέπονται από: 
α). Τις διατάξεις του άρθρου 22 του β.δ/τος 1049/1949 (Α΄195). Καταργείται δηλαδή η κράτηση 3% υπέρ του ΜΤΠΥ, επί του αντιτίμου των προμηθειών, έργων ή υπηρεσιών που παρέχονται στο Δημόσιο και τις εν γένει υπηρεσίες του, στα ν.π.δ.δ. και στα ειδικά ταμεία. Υπόχρεος για την καταβολή της πιο πάνω κράτησης έναντι του ΜΤΠΥ ήταν ο προμηθευτής, εργολάβος, παρέχων υπηρεσίες και εκμισθωτής. 
β). Της περ.15β της παρ.1 του άρθρου 150 του ν.3655/2008 (Α΄58). Ήτοι, καταργείται η συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων ΕΛΠΦΠΤΤ, στο ΤΕΑΔΥ. 
γ). Τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 2 περ. στ του ν.663/1977 (Α΄215), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ. 2 περ. στ του ν. 2145/1993 (Α΄88). Δηλαδή καταργείται ο πόρος από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από μετατροπές ποινών, σε ποσοστό 92% καταβάλλονται μεταξύ άλλων, στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων σε ποσοστό 25%, στο Ταμείο Νομικών 4,5%, στον ΟΓΑ, 0,25% και στον ΟΑΕΕ 0,25%. και δ) τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του β. δ/τος 22/9/1956 (Α΄209).ΠΗΓΗ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,ΚΑΝΟΝΤΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

29 Ιουλίου 2014

Σύνταξη μηνός Αυγούστου 2014...



Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι κατά την αυριανή (30-07-2014) καταβολή της Σύνταξης και των Ταμείων Μ.Τ.Στρατού και ΤΕΑΠΑΣΑ/ ΤΕΑΕΧ,αντίστοιχα, μηνός Αυγούστου 2014,θα δουν μείωση κατά 32 € περίπου στη σύνταξή τους, αναλογικά βέβαια με το ύψος αυτής στον καθένα και .......>>
κατά 8 € περίπου στο Μ.Τ.Σ. - ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΕΑΕΧ, λόγω εφαρμογής της προκαταβολικής παρακράτησης φόρου. Η αναδρομική ισχύ η οποία προβλέπετο από τον σχετικό Νόμο,δεν εφαρμόσθηκε τελικά για ευνόητους λόγους και προφανώς θα ισχύσει από 1/1/2015...

28 Ιουλίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Α.Σ.Α ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΑΠΑΣΑ...



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 
ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 
ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 54 – 104 31- ΑΘΗΝΑ 
 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 52 28 253 

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ -ΔΗΛΩΣΗ 

Προς:1).Εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδος, 
κύριο Αντώνιο Σαμαρά. 
                          2). Αξιότιμους κ.κ. Βουλευτάς, του Β΄Θερινού Τμήματος 
της Βουλής των Ελλήνων. 

     Εξοχότατε Πρωθυπουργέ, κύριοι Βουλευτές. 

1]. Ως γνωστόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της έκρινε ως αντισυνταγματικό το Νόμο 4093/2012, καθώς δέχθηκε ότι οι διατάξεις του, με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και, μάλιστα, αναδρομικώς από 01-08-2012, αντίκεινται προς την απορρέουσα εμμέσως από τις διατάξεις των άρθρων 45, 23 παρ.2 και 29 παρ.9 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των στρατιωτικών (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας) καθώς και προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 παρ.5 και 25 παρ. 4.......>>
2].Ειδικότερα:σύμφωνα με την Σ.τ.Ε. 2192/2014 Ολομέλεια: «……. Δεν εξετάσθηκε επίσης, (εν. από Κυβέρνηση-Νομοθέτη), αν οι αποδοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν, και μετά τις νέες μειώσεις, επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης τους και ανάλογες της αποστολής τους... σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως, ο κοινός νομοθέτης δύναται να θεσπίσει μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών που συνεπάγονται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού και, ιδίως, όσων λαμβάνουν μισθό ή σύνταξη από το Δημόσιο ταμείο λόγω της άμεσης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας των επιβαλλομένων σε βάρος τους μέτρων για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος. Η δυνατότητα, όμως, αυτή δεν μπορεί να είναι απεριόριστη αλλά έχει ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
2]. Εν κατακλείδι με τις ανωτέρω αποφάσεις κρίθηκε ως παράνομη η νομοθέτηση των επίμαχων διατάξεων, με τις οποίες μειώθηκαν για πολλοστή φορά οι συντάξιμες αποδοχές μας, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της διαταραχθείσας ισορροπίας των ηθικών και κοινωνικών αξιών, όχι μόνο στο ατομικό επίπεδο το δικό μας, αλλά και γενικότερα σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς υπήρξε κατάφωρη παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, γεγονός που απαιτεί άμεση επανόρθωση.
3]. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις, δεν είδαμε κάποια νομοθετική κίνηση εκ μέρους της Κυβέρνησης Σας, ως είχατε νομική, ηθική αλλά και πολιτική υποχρέωση προς την κατεύθυνση άμεσης εφαρμογής των ανωτέρω αποφάσεων του Σ.Τ.Ε. και άρση των αδικιών και των δυσμενών διακρίσεων που υπέστημεν. 
4].  Εξ αντιθέτου επιχειρείτε, σε αντίθεση με το γράμμα αλλά και το πνεύμα των ανωτέρω αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και νέα μείωση στα ελάχιστα εισοδήματα μας, με τρόπο έμμεσο και ειδικότερα με την ενσωμάτωση του βιώσιμου Ταμείου Επικουρικής μας Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α) στο αμφιβόλου βιωσιμότητας ΕΤΕΑ, γεγονός που θα έχει εκτός των άλλων και νέα απομείωση ή και εξαφάνιση της ήδη πενιχράς επικουρικής μας σύνταξης. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι βουλευτές: 

Επειδή με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχετε οδηγήσει τα χαμηλά οικονομικώς στρώματα του Ελληνικού λαού και όλους εμάς στην πλήρη εξαθλίωση, την φτώχεια και την απελπισία. 
Επειδή πολλοί εξ' ημών έχουν υπαχθεί ήδη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να γλυτώσουν τα φτωχικά τους αλλά και για να διαφύγουν την πείνα και το βιολογικό θάνατο, που θα συνέβαινε με τα βεβαιότητας για τους ίδιους και τα παιδιά τους, αν συνέχιζαν να πληρώνουν τους τραπεζίτες.
Σας καλούμε για ύστατη φορά να σταματήσετε επιτέλους να μειώνετε έτι περαιτέρω τα ελάχιστα πλέον εισοδήματα εκείνων των ανθρώπων που στερήθηκαν βασικά ατομικά δικαιώματα για δεκαετίες, σε σύγκριση με όλους τους άλλους Έλληνες αλλά και που υπερασπίστηκαν την ασφάλεια και την τάξη του πολίτη, με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας, μαχόμενοι καθημερινά το κοινό και το οργανωμένο έγκλημα, τα τελευταία χρόνια.
Ύστερα από τα ανωτέρω με την παρούσα, κύριε Πρωθυπουργέ, σας θέτουμε πλέον ενώπιον των ευθυνών σας, τόσον εσάς αλλά και όλους τους βουλευτές του Β΄Θερινού Τμήματος της Βουλής, το οποίο καλείτε να ψηφίσει στις 08-08-2014, την ενσωμάτωση του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο Ε.Τ.Ε.Α
Οι ευθύνες σας, εκτός από γενικές-πολιτικές, είναι πλέον και ατομικές ποινικές, παράβαση καθήκοντος 259, αλλά και αστικές, άρθρο 105 Εις ΝΑΚ, καθώς εκ προθέσεως και εν γνώσει σας πλέον όχι μόνον δεν εφαρμόζετε τις προρρηθείσες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. αλλά συνεχίζετε να περιφρονείτε τον στυλοβάτη των Δημοκρατικών Θεσμών, την Δικαιοσύνη, που έθεσε όριο, με τις ανωτέρω αποφάσεις του Σ.τ.Ε. σε κάθε νέα νομοθέτηση, ως η επιχειρούμενη ενσωμάτωση του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο Ε.Τ.Ε.Α. που θα κατατείνει άμεσα ή έμμεσα σε νέα μείωση των ήδη πενιχρών συντάξιμων αποδοχών μας, τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 
                                          
                                                      Αθήνα, 28 Ιουλίου 2014 

Μ Ε  Τ Ι Μ Η 

  Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                  Ο   Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ  

 ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας                         ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος

27 Ιουλίου 2014

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 6%-10% στα Σώματα Ασφαλείας-Στρατιωτικούς...



Αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 6% μέχρι και 10% προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση στους στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο..."σκόπελος" της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Η κυβέρνηση, είτε με την κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς, είτε με τροπολογία ή και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προτίθεται να λύσει το πρόβλημα στο πνεύμα, αλλά όχι και στο γράμμα της απόφασης του Σ.τ.Ε., αυξάνοντας τις αποδοχές των στρατιωτικών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή και, κυρίως, αντιδράσεις άλλων κοινωνικών ομάδων. 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και φαίνεται να καταλήγει......>> σε ένα, αυτό που αποκλειστικά παρουσιάζει η εφημερίδα  «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και είναι το εξής: Θα «περάσει» τροπολογία στη Βουλή (πιθανή και η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), που θα προβλέπει κλιμακωτή αύξηση από 6% μέχρι 10% των αποδοχών των στρατιωτικών με μισθολογικά κριτήρια. 
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στους στρατιωτικούς που: 
• Οι συνολικές αποδοχές τους υπερβαίνουν τα 1.800 € η αύξηση θα είναι 6%.
• Για αποδοχές από 1.100-1.799 € η αύξηση θα είναι 8% και 
• Για αποδοχές μικρότερες των 1.100 € θα προβλεφθεί αύξηση 10%.
Εξετάζεται, αν οι αυξήσεις θα αφορούν μόνο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, με πρόβλεψη να επεκταθεί στους συνταξιούχους, σε βάθος χρόνου. Σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι το θέμα είναι ανεπίκαιρο και θα συζητηθεί, όταν θα βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας. Ένα άλλο σενάριο είναι η δημιουργία άμεσα νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς, ώστε να ικανοποιηθεί σχετικά και η απόφαση του Σ.τ.Ε., με αυξήσεις και πάλι κλιμακωτά και μέχρι το πολύ 10% (οροφή), που μάλλον θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους αποστράτους
Συνεπώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνει τους στρατιωτικούς, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει προς την ίδια κατεύθυνση και να αποκαταστήσει πλήρως τις μισθολογικές αδικίες, που έγιναν σε βάρος των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. 
Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας (Σ.τ.Ε.) προβλέπει ρητά επαναφορά των αποδοχών και των συντάξεων των στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αναδρομική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από μισθούς και συντάξεις στους δικαιούχους στρατιωτικούς. 
Όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Σ.Ε.Β., δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», είπε ο Γ. Χαρδούβελης, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική». 
Ακόμη, διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και, επί της ουσίας, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή μάλιστα και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων, που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει διασταλτικές και κάπως διαφορετικές «ερμηνείες» και να νομοθετήσει ανάλογα. Επίσης, την αντίθεσή τους στην υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων που δημιουργούν δημοσιονομικά ελλείμματα έχει εκφράσει και η τρόικα. 
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί από 30% μέχρι και 50%, ενώ οι μειώσεις στους συνταξιούχους στρατιωτικούς κυμαίνονται από 25% μέχρι και 40%. 
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του Σ.τ.Ε., οι στρατιωτικοί και οι απόστρατοι θα έχουν σημαντικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών υπολογίζεται στα 450.000.000 €. 
Όταν οι Ενώσεις των Αποστράτων επισκέπτονται την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, τους διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, ενώ σε ανάλογες συναντήσεις τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι απαντήσεις δεν είναι και πολύ «ξεκάθαρες»!!! ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"-ΧΡ. Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ-staratalogia.blogspot.gr

Υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο Υπουργείο Εργασίας!!



Το Υπουργείο Εργασίας, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος, εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, μία «καταστροφική» τροπολογία με την οποία επιχειρείται να μπει οριστικό τέλος στα ασφαλιστικά μας Ταμεία. 
Ειδικότερα, με ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται: 
α). Η υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Εργασίας. 
β). Η ένταξη από 01/01/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) 
γ). Η εφαρμογή από 01/01/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%).
δ). Η κατάργηση από 01/01/2015 των κοινωνικών πόρων, μεταξύ αυτών και των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ μηνών από την παρούσα κυβέρνηση. 
Είναι γνωστό ότι με το Ν. 4142/2013 λόγω ειδικών συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και ανεγνώρισε πρόσφατα με τις αποφάσεις.......>> του το Σ.τ.Ε. και κατ' αναλογική εφαρμογή με τα ισχύοντα για τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και μεταφέρθηκε η υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Εργασίας στην εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.  
Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο περίπου και αλλάζει το καθεστώς υπαγωγής του ΤΕΑΠΑΣΑ; 
Πότε η Κυβέρνηση έπραξε το σωστό; Τότε ή τώρα; 
Είναι γεγονός ότι χάρη στη χρηστή διαχείριση διαχρονικά και παρά την τεράστια ζημιά που υπέστη το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από την «αλόγιστη» εφαρμογή του PSI, και με τα μέτρα που ελήφθησαν από το χρόνο υπαγωγής στο Υπουργείο μας και εντεύθεν, εκ μέρους της Διοίκησης του Ταμείου (μειώσεις εφάπαξ, αύξηση εισφορών ασφαλισμένων κλπ) διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του σε βάθος ετών και η δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων. 
- Με την επιχειρούμενη τροπολογία, είναι πλέον ή βέβαιο ότι το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. χάνει τη διοικητική του αυτοτέλεια και στερείται της δυνατότητας του, να υπολογίζει, αυτοδυνάμως, σε ένα καλύτερο μέλλον. 
- Ένα υγιές Ταμείο θα υποχρεωθεί να συνυπάρξει σε ένα ανομοιογενές μείγμα ελλειμματικών και μη Ταμείων, που θα επιφέρει αυτόματα μία βίαιη «προσαρμογή» προς τα κάτω, αφού θα απολεσθεί κάθε δυνατότητα βιωσιμότητας και εξυγίανσης. 
- Οι εισφορές και οι θυσίες των αστυνομικών στην ενέργεια και αποστρατεία, θα έχουν συνεχώς μειούμενο αντίκρισμα.
- Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι αστυνομικοί και αναγνωρίζει το Σύνταγμα και οι σχετικοί οργανικοί νόμοι, παύουν να έχουν οποιαδήποτε αξία για όσους υποστηρίζουν την «επίμαχη» τροπολογία. 
- Η δημιουργία Ασφαλιστικού πυλώνα για τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που είναι ο στρατηγικός μας στόχος, αυτόματα ακυρώνεται.
- Ο επιχειρούμενος έντεχνα «καλλωπισμός» με την εξαίρεση από την υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας του Κλάδου Πρόνοιας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., σε τίποτα δεν αλλάζει την «προδιαγεγραμμένη» πορεία σε δρόμο, χωρίς επιστροφή. 
   Η διάκριση που δημιουργεί η τροπολογία μεταξύ Αστυνομικών-Πυροσβεστών και στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος, καθώς για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για τα αντίστοιχα ταμεία τους, είναι η πλέον «εύγλωττη» απάντηση για το «ανοσιούργημα» που επιχειρείται να γίνει εις βάρος ενός σκληρά δοκιμαζόμενου Κλάδου, του Κλάδου των Σωμάτων Ασφαλείας. 
  Δεν υπάρχει στέλεχος στην ενέργεια ή αποστρατεία των Σωμάτων Ασφαλείας, που να μη θεωρεί τη ρύθμιση αυτή ως την πλέον καταστροφική και άδικη.
- Η αντίθεση είναι καθολική και η αγανάκτηση δεν έχει όρια, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει «αύριο» για τα Ταμεία μας. Το τέλος είναι οριστικό. 
- Σε μια συγκυρία όπου οι πολιτικές των «μνημονίων» με νομοθετικές πράξεις, συνθλίβουν και το σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι καιρός να υπάρξει αντίσταση. Και αν νομοθετικά επιτευχθεί ό στόχος, υπάρχει ηθικό δικαίωμα να απεμπολιθούν τα νόμιμα συμφέροντα ενός ολόκληρου Κλάδου;
Καλούμε τους αρμόδιους Υ π ο υ ρ γ ο ύ ς Δημόσιας Τάξης και Προστ. του Πολίτη, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Οικονομικών, να αποτρέψουν την αποδοχή αυτής της τροπολογίας, γιατί οι αρνητικές προεκτάσεις θα είναι ανυπολόγιστες. Γιατί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βλάβη νόμιμων συμφερόντων ενός ολόκληρου Κλάδου, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν πρέπει να συνδέσουν την παρουσία σας με μια τέτοιου μεγέθους αρνητική «παρακαταθήκη». Γιατί κανείς ακόμα δεν έχει ξεχάσει από το προσωπικό της Αστυνομίας την επίμαχη διάταξη του άρθρου 27 του Ν. 1911/1990 (τροπολογία ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ) με την οποία επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός του Μ.Τ.Σ., καίτοι η διάταξη αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε. 
Συνάδελφοι, 
Εφόσον δεν εισακουσθεί η καθολική μας εκπεφρασμένη έκκληση προς την Κυβέρνηση για την πλήρη απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων, θεωρούμε αυτονόητη τη δική σας συντριπτική απάντηση – ανταπόκριση στο αγωνιστικό προσκλητήριο που αυτοδικαίως οφείλουμε να απευθύνουμε σε κάθε μέλος της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας, πού έδωσε και δίνει τα πάντα για την προστασία της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου, χωρίς ουδέποτε να αναγνωρίζεται αυτή η προσφορά του από την πολιτεία. Γιατί η βλάβη που επιχειρείται εις βάρος των νόμιμων συμφερόντων μας είναι μη αναστρέψιμη. Γιατί το μέγεθος της αδικίας έχει υπερβεί κάθε όριο. Γιατί το οφείλουμε στη ιστορία μας και στην ευθύνη μας απέναντι στις νεότερες γενιές. ΠΗΓΗ:

25 Ιουλίου 2014

Ένστολοι: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την απόφαση του Σ.τ.Ε...


Στην κάλυψη από φέτος ενός μέρους μόνον του κόστους για την «επανόρθωση» των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων,ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. 
«Πυξίδα» για τις αποφάσεις που θα λάβει, η κυβέρνηση έχει τη λύση που δόθηκε για τους δικαστικούς, ώστε να λάβουν αναδρομικά τα οφειλόμενα μετά από ένα χρόνο. 
Η αποκατάσταση πάντως των μισθών που απώλεσαν οι ένστολοι ενδέχεται να πάρει αρκετό χρόνο ακόμη.
Προς τούτο, η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της μέχρι και μετά τον.....>>
Οκτώβριο, προς τα τέλη του έτους –ή και μετά από τυχόν πρόωρες εκλογές. Το «όπλο» που έχει στα χέρια της είναι η δυνατότητα που διαθέτει να ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει επί της αποφάσεως του Σ.τ.Ε., πριν την εφαρμόσει. Παρότι οι νομικοί σύμβουλοι των αποστράτων λένε πως πρόκειται για μια «κρυστάλλινη απόφαση», στο υπουργείο Οικονομικών θα στραφούν στον δικό τους νομικό σύμβουλο, που είναι το Ν.Σ.Κ., για να κρίνει αυτό σε ποιο βαθμό είναι δεσμευτική η τελεσίδικη απόφαση του Σ.τ.Ε. και πώς πρέπει να κινηθεί το δημόσιο, για να μην μπορεί να θεωρηθεί πως παρανομεί όσο δεν εφαρμόζει στην ολότητά της την απόφαση. 
Αν μάλιστα απαιτηθεί να αποφανθεί η Ομομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι το αρμόδιο Τμήμα, τότε η εκτέλεση της απόφασης μπορεί να καθυστερήσει έτι περαιτέρω. 
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, το σκεπτικό των μελών του Σ.τ.Ε. μπορεί να επιτρέπει, για παράδειγμα, τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών όπως επίσης και τον επανακαθορισμό των περικοπών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν με τον Ν. 4093/2012 και χαρακτηρίστηκαν «αντισυνταγματικά», ώστε το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν και των αυξήσεων που θα δοθούν στους ενστόλους να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. 
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επανακαθοριστούν από μηδενική βάση τα μισθολόγια των ενστόλων, αναδρομικά από την 1-8-2012 ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να είναι μεν υψηλότερες από αυτές που προέκυψαν με βάση το νόμο 4093/2012 αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν μέχρι τον Ιούλιο του 2012!! 
Όλα αυτά πάντως θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των κ.κ. Χαρδούβελη και Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των ενστόλων, οι οποίοι δείχνουν ως τώρα πως δέχονται την σταδιακή εφαρμογή των αποφάσεων όσον αφορά στα αναδρομικά, αλλά δεν συζητούν «κούρεμα» των απαιτήσεων κάθε δικαιούχου και καλούν την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση των δικαστικών έτσι και στην περίπτωσή τους, να επιδείξει την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις της αλλά και την ίδια συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. 
Το μόνο που έχει λογικοφανή βάση, λένε, είναι να γίνει συμψηφισμός των οφειλών με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν 75.000 δικαιούχοι, λόγω των μειώσεων μισθών που είχαν υποστεί.  
Ωστόσο, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαστικών, προκειμένου να εκτελεστούν οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε., απαιτούνται οι σχετικές πιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση εκδόθηκε εντός του 2014 και, κυρίως, κατόπιν της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που θέτει τα ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών. 
Στην σύγκριση με την περίπτωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες αποκαθίστανται επίσης στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 (προ των μειώσεων που επέβαλε ο «μνημονιακός» νόμος 4093/2012 και σε συμμόρφωση με την απόφαση του Μισθοδικείου) στην κυβέρνηση τονίζουν: 
- Η σχετική απόφαση του Μισθοδικείου, που είναι ανώτατο δικαστήριο και δεσμεύει τη διοίκηση, εκδόθηκε πέρυσι, το 2013, ενώ του Σ.τ.Ε. πριν λίγες εβδομάδες μόλις, το 2014. 
- Από τη στιγμή που η απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε πέρυσι, υπήρχε η ευχέρεια ώστε έγκαιρα να προβλεφθεί η σχετική πίστωση όχι μόνο στον Προϋπολογισμό του 2014 αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Μάιο του 2014. Τη δυσκολία χειρισμού της υπόθεσης αυξάνουν, ωστόσο, δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο μέρισμα που έλαβαν περίπου 75.000 ένστολοι, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.500 €.
Στην περίπτωση που οι αποδοχές των ενστόλων αποκατασταθούν σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι προφανές ότι χιλιάδες ένστολοι- κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη- θα πρέπει να επιστρέψουν το μέρισμα, επειδή οι αποδοχές τους για τον Ιανουάριο του 2014 θα υπερβούν το όριο των 1.500 ευρώ. 
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες είχαν «ξεπαγώσει» ως αντίβαρο στις περικοπές που έγιναν το 2013, με βάση τον νόμο 4093/2012. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η όποια αναπροσαρμογή των αποδοχών προς συμμόρφωση με την απόφαση του Σ.τ.Ε. θα πρέπει τώρα να γίνει με βάση τους νέους βαθμούς των ενστόλων στους οποίους αντιστοιχούν υψηλότεροι βασικοί μισθοί από αυτούς του Αυγούστου του 2012 (κάποιοι πρόλαβαν και πήραν μέχρι και δύο βαθμούς). 
Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κονδύλι κατά τουλάχιστον 60.000.000 €. Πηγή: ΠΗΓΗ:

23 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Σ.τ.Ε...

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν ΩΣ Η

Αγαπητοί Συνάδελφοι, 
Επειδή την τελευταία περίοδο κυκλοφορούν πολλές φήμες και διαδόσεις για τις δικαστικές διεκδικήσεις, λόγω και των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. που μας δικαίωσαν, ένεκεν των αντισυνταγματικών μειώσεων στις συντάξιμες αποδοχές μας, συνεπεία του Ν.4093/2012, αλλά και για τις ενδεχόμενες παραγραφές, σας γνωρίζουμε προς ενημέρωσή σας, τα κάτωθι: 
1). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., οι βρισκόμενοι στην κατάσταση της ενέργειας θα πρέπει να εγείρουν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και οι συνταξιούχοι – απόστρατοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την ικανοποίηση των αξιώσεών τους, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αλλά και το παράνομο της νομοθέτησης του Ν.4093 2012......>>
Ο χρόνος παραγραφής για την έγερση των αγωγών είναι διετής και άρχεται από την ημερομηνία που η απαίτηση είναι γεγενημένη και δικαστικά επιδίωξη, οι δε τόκοι επιδικίας, 6% αρχίζουν από την κατάθεση και επίδοση της αγωγής. 
2). Σύμφωνα με το Δημόσιο Λογιστικό και από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 90 (παρ. 2) και 91 του Ν. 2362/1995, συνάγεται ότι ως αφετηρία του χρόνου παραγραφής της αξίωσης για απόδοση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ορίζεται η καταβολή αυτών, ως συνιστώσα, κατά το συνήθως συμβαίνον, το γεγονός από το οποίο γεννάται η σχετική αξίωση. 
3). Για το θέμα της παραγραφής της απαίτησης, ενόψει κατάθεσης αγωγής, να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω: 
Με την από 22/01/2012 Πράξη, κατόπιν εγγράφου του Γ.Λ.Κ./Δ/νση Στρατιωτικών Συντάξεων, αναπροσαρμόστηκε η σύνταξή του κάθε αποστράτου ξεχωριστά, κατ’ εφαρμογήν του Ν.4093/12, σε συνδυασμό με το άρθρο 34 του Π.Δ. 169/2007. Κατά της ανωτέρω πράξης υπήρχε η δυνατότητα άσκησης ατομικής έφεσης ως όριζε το ανωτέρω έγγραφο του Γ.Λ.Κ., ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος του ΕΣ εντός 60 ημερών από την κοινοποίησή της (άρθρο 68 παρ.8 και 110 παρ.16 του Ν.4055/2012). 
Η κοινοποίηση της πράξης, σύμφωνα με την ειδική σημείωση στο τέλος του σχετικού εγγράφου: «θεωρείται ότι έγινε την εξηκοστή μέρα από την ημερομηνία αποστολής του». Δηλ. η κοινοποίηση έγινε, 22/01/2013 (ημερομηνία σύνταξης του εγγράφου) συν 60 μέρες =23/03/2013. Άποψη της Ομοσπονδίας μας, αλλά και του Νομικού Εκπροσώπου της ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ Νικήτα, Δικηγόρου Αθηνών,τηλ.6976809100, είναι ότι από την 23/03/2013 και μετά αρχίζουν να τρέχουν όλες οι προθεσμίες παραγραφής, τόσον της έφεσης (60 ημερών) όσον και του αυτοτελούς δικαιώματος άσκησης της αγωγής (διετής) ενώπιον του ΙΙΙ τμήματος του Ε. Σ., δηλ. ως ημερομηνία έναρξης παραγραφής της απαίτησης θεωρείται η 23-03-2013 (Θεωρουμένη ημέρα κοινοποίησης της πράξης αναπροσαρμογής του Γ.Λ.Κ) και λήξη της η 22-03-2015 και όχι νωρίτερα. Επιπλέον σύμφωνα με “δημοφιλή” άποψη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, η απαίτηση μας παραγράφεται την 01/08/2012, όμως εκείνη την ημερομηνία ούτε ο καν ο νόμος 4093/2012(ΦΕΚ 222/12-11-2012) δεν είχε νομοθετηθεί, ούτε η πράξη αναπροσαρμογής της σύνταξης μας εκδοθεί (22-01-2013),επίσης σύμφωνα με άλλη άποψη ότι άρχεται η παραγραφή με την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Σ.τ.Ε. δηλ. την 16/06/2014 και λήγει την 15/06/2016, ούτε και αυτό ευσταθεί αφού αυτό είναι ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, επιπλέον δε θα μπορούσε και να μην είχε καν συμβεί, εάν δεν είχε κατατεθεί αίτηση ακύρωσης, από κάποιες ενώσεις αποστράτων. ΠΗΓΗ:

22 Ιουλίου 2014

Επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012 ζήτησαν οι ένστολοι από τον ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη...


Την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012, αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των ενστόλων από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση. 
Παράλληλα τόνισαν - βάσει και της απόφασης του Σ.τ.Ε. - να υπάρξει επιστροφή των αναδρομικών τους για το διάστημα 2012-2014. 
Όπως ανέφεραν, αμέσως μετά από ολιγόλεπτη.....>>
συνάντηση με τον υπουργό, δεν έλαβαν κάποια ουσιαστική απάντηση και ορίστηκε νέα συνάντηση για το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, στην οποία θα είναι παρών και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 
Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους των ένστολων, πρέπει να υπάρξει άμεση επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, ενώ τα αναδρομικά (χωρίς «κούρεμα» στο συνολικό ποσό) μπορούν να δοθούν σε βάθος χρόνου. ΠΗΓΗ:

18 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ Υ.Δ.ΤΑΞΗΣ...

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. και υπό το φως της τρέχουσας επικαιρότητας των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας (πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε., Μ.Τ.Σ., Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.κ.α.), ζητήθηκε η πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια, η οποία πραγματοποιήθηκε χθές,(17/7/2014), στο κτίριο του Υπουργείου. 
Από πλευράς της Ομοσπονδίας μας, παραβρέθηκαν στην εν λόγω συνάντηση, ο Πρόεδρος, κ. Βαγγέλης Χριστακόπουλος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κ. Γρηγόρης Αναγνώστου, ο Ταμίας, κ. Ηλίας Τσιβίκης, ο Ειδικός Γραμματέας, κ. Νικήτας Καλογιαννάκης, το μέλος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Πανόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών κ. Σπύρος Ασημακόπουλος, καθώς και τα μέλη της Ομοσπονδίας μας κ.κ Γιάννης Λιούκας και Κώστας Σολδάτος. 
Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, ο κ. Υπουργός δεν παραβρέθηκε, τελικά, στη.....>>
συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του, κ. Δημόπουλο. 
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος αφού συνεχάρη τόσο τη Πολιτική, όσο και τη φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόσφατη επιτυχία στον τομέα της τρομοκρατίας, έθεσε τα πιεστικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και συνοψίζονται στα ακόλουθα: 
1). Άμεση δέσμευση της Κυβέρνησης, όσον αφορά την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, μετά την πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. και με την προϋπόθεση διατήρησης των όρων του ισχύοντος μισθολογίου. Θέση της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.είναι να δρομολογηθεί εντός του 2014 η επιστροφή των αναδρομικών και η αποκατάσταση των συντάξεων, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης
2). Διατήρηση του καθεστώτος εποπτείας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άμεση δέσμευση του κ. Υπουργού ότι θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενο σχεδιασμό υπαγωγής του στο ενιαίο Ταμείο Μισθωτών που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των συζητούμενων με την Τρόικα μνημονιακών προβλέψεων. Συναφώς, εκφράσθηκε η πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΑΠΑΣΑ, ή, διαζευτικά, για την ενσωμάτωσή του σε ένα νέο ενιαίο Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο θα συμπεριλάβει όλα τα Μετοχικά και Επικουρικά Ταμεία των ενστόλων Σωμάτων. Επ’ αυτού, ζητήθηκε η σαφής δέσμευση του κ. Υπουργού, με δήλωσή του, αντίστοιχη με αυτή, την οποία έκανε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο για τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. 
3). Εξασφάλιση της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας του Μ.Τ.Σ. Επ’ αυτού, ο Α’ Αντιπρόεδρος, κ. Αναγνώστου προέβη σε μια διεξοδική ενημέρωση, αναφορικά με τα σύνθετα προβλήματα του ΜΤΣ, την ανάγκη προάσπισης των μετοχικών δικαιωμάτων των προερχομένων από την τ. Χωροφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία μετόχων και μερισματούχων (στη βάση μιας ισότιμης αντιμετώπισης με τα αντίστοιχα στελέχη του Στρατού) και για το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για αναλογική εκπροσώπηση της Ελληνικής Αστυνομίας στα διοικητικά όργανα του Ταμείου
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η συμβολή του ίδιου του κ. Υπουργού για την ταχεία υπερψήφιση δύο σχετικών τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που οφείλει το Μ.Τ.Σ. προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη μείωση του αποθεματικού του Ταμείου από 32 εκ. € σε 20 εκ. €
Οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου και θα βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητά του. 
4). Ενεργοποίηση του σχεδιασμού σύστασης και λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.ΚΕ.Α), το οποίο θα έχει προφανή θετική επίδραση στη δημιουργία της δημόσιας εικόνας της Αστυνομίας, αλλά και στο κύρος των εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών της. 
5). Συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στο πρόσφατα συσταθέν άτυπο συμβουλευτικό όργανο που ενεργοποίησε ο νέος Υπουργός με τη συμμετοχή τέως Αρχηγών και Υπαρχηγών του Σώματος. Επ΄ αυτού, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, κ. Δημόπουλος, ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε να μελετηθεί η πρωτοβουλία αυτή, υπό την παρούσα μορφή, πριν εξετασθεί η τυχόν διεύρυνση του αριθμού των συμμετεχόντων στο όργανο. Εν κατακλείδι, ο κ. Δημόπουλος, υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει τις θέσεις της Ομοσπονδίας στον κ. Υπουργό, αποφεύγοντας να δεσμευθεί ο ίδιος επί των θεμάτων που συζητήθηκαν. Επί πλέον υποσχέθηκε ότι θα προγραμματισθεί, σύντομα, μια νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή του Υπουργού.ΠΗΓΗ:

Λήξη του ...συναγερμού(;) για τα Μετοχικά Ταμεία!!


Λήξη ...συναγερμού(;) για τα Μετοχικά Ταμεία "σάλπισε" η κυβέρνηση!!
Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε το απόγευμα τους προέδρους των Μετοχικών Ταμείων για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα ένταξής τους στο ΕΤΕΑΜ. 
Επισήμανε δε, ότι δεν πρέπει να δίνεται σημασία στις δηλώσεις που έκανε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης. 
Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητική πηγή διαβεβαίωνε:
"Για αποσαφήνιση διάφορων δημοσιευμάτων σχετικά με επικείμενη ένταξη των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων,στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), υπενθυμίζεται ότι με την υπ΄ αρίθμ. Φ.951/10/133328/Σ.1767/28-9-2012 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ:Β4ΤΜ6-ΛΥΦ), την οποία μπορείτε να δείτε εδώ:   
Τα παραπάνω Μετοχικά Ταμεία δεν αποτελούν Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η ένταξή τους στο ΕΤΕΑΜ". 
Ασφαλώς το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει είναι δύσκολο να αλλάξει. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές διαβεβαιώσεις,αλλά η πραγματικότητα τις διέψευσε. Μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί και σ΄ αυτή τη περίπτωση. ΠΗΓΗ: onalert.gr

17 Ιουλίου 2014

ΔΗΜ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάρουν τα λεφτά οι Απόστρατοι...

Δεν χάνεται το δικαίωμα, λόγω παρέλευσης της διετίας, των εν ενεργεία αξιωματικών αλλά και των αποστράτων, να πάρουν πίσω τα χρήματα που παρανόμως τους έκοψε το υπουργείο Οικονομικών. 
Θα εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις (2192/2014 έως 2196/2014) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4093/2012 για το κούρεμα των αποδοχών των ένστολων....>>
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών και πήρε την παραπάνω διαβεβαίωση. 
Εξάλλου ο κ. Αβραμόπουλος έχει αναφέρει πολλές φορές στους Αξιωματικούς ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται, σέβεται το έργο τους και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των αδικιών που τους έχει γίνει.- 

16 Ιουλίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.

Διαβάστε τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης,για έγκυρη και ακομμάτιση ενημέρωση.....>>
Για ανάγνωση κλικ ΕΔΩ:

15 Ιουλίου 2014

Πληρωμή ΒΟΕΑ μηνός Ιουνίου 2014...


Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ανακοινώνει στα δικαιούχα του Β.Ο.Ε.Α. τέκνα, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση για τη χορήγησή του το μήνα Ιούνιο του έτους 2014, ενόψει της επικείμενης πληρωμής τους, ότι πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν.......>>
(ταχυαποστολή - courier) στο Μ.Τ.Σ.Φορολογική Ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων στο όνομά τους, το αργότερο μέχρι 1 Αυγούστου 2014
 - Αποστολή Στοιχείων στη Διεύθυνση: 
Μετοχικό Ταμείο Στρατού 
Κολοκοτρώνη 13,
T.K. 10562, Αθήνα 
(Υπόψη κας Μπασουκέα Σταυρούλας)

«Συμβουλευτική Ομάδα Αποστράτων» για την ΕΛ.ΑΣ. συστήνει ο Βασίλης Κικίλιας!..


Πολύ σημαντικό ότι συναντώνται στον ίδιο χώρο Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκροτούν μία συμβουλευτική ομάδα, είπε ο Υπουργός.
Την πρώτη της συνάντηση είχε σήμερα η «Συμβουλευτική Ομάδα» της Ελληνικής Αστυνομίας, που συγκροτήθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια. 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συναντώνται στον ίδιο χώρο Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκροτούν μία συμβουλευτική ομάδα. Είναι όλοι τους αξιόλογα......>>
στελέχη με μεγάλη εμπειρία και διάθεση να προσφέρουν. Απόστρατος δεν σημαίνει ξεχασμένος και σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, δεν σημαίνει παροπλισμένος. Η αρχή έγινε σήμερα και πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και συνέχεια. Η Ομάδα αυτή καλείται να καταγράψει, να συζητήσει και να προτείνει λύσεις που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση του αστυνομικού έργου. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μία γόνιμη διεργασία με ενδιαφέροντα συμπεράσματα». 
Η συμβουλευτική Ομάδα εργασίας βρίσκεται υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο. Αποτελείται από Επίτιμους Αρχηγούς και Υπαρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και θα παρέχει συμβουλευτικό έργο στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. 
Αρχικά η συμβουλευτική ομάδα συγκροτείται από τους Επίτιμους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που διετέλεσαν Αρχηγοί του Σώματος από το 2006 έως και το 2014. 
Επίσης συμμετέχουν και Επίτιμοι Υπαρχηγοί, ενώ θα ενισχυθεί και με άλλους Ανώτατους Αξιωματικούς. Κατά τη σημερινή πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν οι Επίτιμοι Αρχηγοί κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βασίλειος Τσιατούρας, Ελευθέριος Οικονόμου (ο οποίος είχε επίσης διατελέσει και Υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος. 
Επίσης, συμμετείχαν οι Επίτιμοι Υπαρχηγοί κ.κ. Γρηγόριος Αναγνώστου και Αδαμάντιος Σταματάκης. 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη.