1 Οκτωβρίου 2014

OI XAMENOI KAI OI KEΡΔΙΣMENOI TOY ΝΕΟY ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟY...


Διαβάζοντας κανείς το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", με θέμα το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, διαπιστώνει κανείς ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, δλδ τα Σώματα Ασφαλείας και οι Στρατιωτικοί είναι και πάλι τελευταίοι στους μισθολογικούς πίνακες, καθόσον ο βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού είναι 887 ευρώ, ενώ των άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου είναι 1.037 ευρώ και 1.092 ευρώ για τους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αντίστοιχα......>> Δύο χρόνια από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο άρχισε να «ξηλώνεται» στα δικαστήρια πρώτα για τις αποδοχές των ίδιων των δικαστών και μετά για τους ενστόλους, οι οποίοι θα πάρουν σημαντικές αυξήσεις τον Νοέμβριο(;), η κυβέρνηση δέχεται την ασφυκτική πίεση της τρόικας να προχωρήσει σε νέες αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2015. 
Τις πιέσεις αυτές «προθυμοποιήθηκε» να απορροφήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνάντηση των Παρισίων με την τρόικα παρουσίασε βασικές αρχές του νέου μισθολογίου, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του θα προβλέπει: 
Την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 
Τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858 ευρώ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο. Και για τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι χαμηλοί μισθοί προβλέπεται να ισχύουν για τους ΝΕΟεισερχομένους - υπολογίζονται σε 11.000 το 2015 - και για τα δύο χρόνια της «δοκιμαστικής πρόσληψης». Συνολικότερα το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο, όπως γράφει «Το Βήμα», εξυπηρετεί τους εξής στόχους: 
1). Να διευρυνθεί η διαφορά αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αυτών που έχουν δηλαδή βασικές γνώσεις) με τους εργαζομένους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 
2). Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 586 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.