21 Αυγούστου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ!!!


Νέο μισθολόγιο των Στρατιωτικών προωθεί άμεσα η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτόν, θα αποφύγει τον σκόπελο της πλήρους εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας έχει ήδη διαμορφωθεί από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών. 
Σε αυτό το προσχέδιο προβλέπονται κλιμακωτές αυξήσεις μέχρι 10% στις σημερινές αποδοχές των στρατιωτικών. Φυσικά, αυτή η πρόβλεψη απέχει παρασάγγας από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) με τις υπ’ αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της δικαιώνει τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και αποστράτους, για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών τους......>>
Ομόφωνη έγκριση: 
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. ομόφωνα έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των Στρατιωτικων και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (οικ. 2834080022/14.11.2012) που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012, με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016, έγιναν οι επίμαχες περικοπές των αποδοχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, και υποχρεώθηκαν παράλληλα να επιστρέψουν τις αποδοχές που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.
Στις αποφάσεις της Ολομέλειας αναφέρεται ότι από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους που διέπονται οι ένστολοι, αλλά και από τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, απορρέει εμμέσως μια ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς και οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».  
Αύξηση έως και 35%: 
Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ακριβώς η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ., τότε οι αποδοχές των εν ενεργεία θα αύξαναν από 30%-55%, ενώ οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να αυξάνονταν από 25%-40%
Οι αυξήσεις αυτές είναι ασφαλώς σύννομες, αλλά η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση του Σ.τ.Ε, θα προκαλέσει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και θα υποχρεωθεί να βρει ισοδύναμα, είτε αυξάνοντας τους φόρους, είτε περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες που προορίζονται για κρίσιμους κοινωνικούς τομείς. 
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία (στρατού, ναυτικού, αεροπορίας), να καταθέσουν, το συντομότερο, τις προτάσεις τους, για το νέο μισθολόγιο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα κάνει αποδεκτή την πρόταση των Γενικών Επιτελείων, που είναι η πλήρης και άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή επαναφορά των μισθών και των συντάξεων των Στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Επιμένουν κλιμακωτά: 
Οι αρμόδιοι υπουργοί Γκ. Χαρδούβελης και Χρ. Σταικούρας είναι βέβαιο ότι θα απορρίψουν την πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα επιμείνουν στην κλιμακωτή αύξηση, μέσω του νέου μισθολογίου, μέχρι 10% (οροφή). 
Στη περίπτωση αυτή (διαφωνία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας) θα κληθεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς να δώσει συμβιβαστική λύση, που θα ικανοποιεί σχετικά και τα δύο υπουργεία. Ίσως με πρωθυπουργική εντολή να ανέβει το ποσοστό της αύξησης από το 10% στο 12%, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ο πρωθυπουργός της χώρας την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού αναγνωρίζει ότι θα είναι πολύ υψηλό το δημοσιονομικό κόστος, ενώ η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των Στρατιωτικών και Σ.Α. στα επίπεδα του 2012 θα πυροδοτήσει και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ".

2 σχόλια:

  1. Καλημερα κ.Αποστολε. Νεο μισθολογιο με κλιμακωτη αυξηση μεχρι 10% η μεχρι 12% με παρεμβαση του πρωθυπουργου.Μα τι εφαρμογη της αποφασης του ΣτΕ ειναι αυτη;Σαφεστατα ειναι μη εφαρμογη,που οδηγει στο συμπερασμα περι ελλειματος δημοκρατιας στην Χωρα μας,αφου οι δικαστικες αποφασεις εφαρμοζονται κατα το δοκουν .Δηλαδη,αποφασισαν σε καποια στιγμη να παρουν χρηματα απο τους ενστολους(οι οποιοι ειναι ευαλωτοι ως εκ της θεσεως των) για να καλυψουν δημοσιονομικα κενα,γνωριζοντας πως αυτο που εκαναν ηταν εξω απο καθε λογικη, παρανομο και αδικο.Το εκαναν ομως και μαλιστα πονταραν και πονταρουν, στις εντονες κοινωνικες αντιδρασεις,δηλαδη στον λεγομενο κοινωνικο αυτοματισμο .Δεν καταλαβαινω ομως, γιατι να υπαρξουν κοινωνικες αντιδρασεις;Ο Ελληνικος λαος δεν ειναι υπερ του δικαιου;Εκτος και εαν η" κριση" εχει αλοιωσει την ιδιοσυγκρασια και συμπεριφορα του.Σιγουρα ειναι προφαση και καμμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα.Δεν γινεται ομως καμμια αναφορα,απο την εφημεριδα για τα αναδρομικα,που και αυτο ειναι τεραστιο θεμα,ισως γιατι αυτα εχουν αμεση σχεση με το αν η αυξηση(!) 10%-12% ισχυσει τελικα και με το αν θα εχει αναδρομικη ισχυ απο τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2012.Ετσι με αυτον τον τροπο και οι μισθοι και συνταξεις θα ανεβουν ελαχιστα (και παντως οχι στα επιπεδα ΙΟΥΛΙΟΥ 2012) αλλα και τα αναδρομικα θα περιοριστουν δραστικα.Αναμενουμε.Πιστευω συντομα θα εχουμε τις απαντησεις μας και ευχομαι να ειναι θετικες.Διαφορετικα θα πρεπει να βρουμε τροπους αντιδρασης και διεκδικησης,απεναντι σε μια εξουσια που συστηματικα μας απαξιωνει και αδικει.Πλεον ο αγωνας μας ειναι αγωνας επιβιωσης δικης μας, μα περα και πανω απο ολα των παιδιων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απόψεις σου αγαπητέ συνάδελφε απηχούν στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων...Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα!! Θα περίμενα όμως αντιδράσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και των Ε.Δ.,αλλά κάτι τέτοιο δεν βλέπω... Είναι το βόλεμα βλέπεις!! Είναι φανερό πλέον ότι τους αποστράτους δεν τους υπολήπτονται καθόλου οι κυβερνώντες!!

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.