12 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ (12/02/2013) ΤΥΠΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»:«Δεν αλλάζουν μνημονιακές αδικίες της προηγούμενης κυβέρνησης»  

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ βασικά αιτήματα προσήλθαν στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά οι εκπρόσωποι των απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι απαντήσεις που έλαβαν ωστόσο δεν φάνηκε να τους ικανοποίησαν, παρότι... αναγνώρισαν την κατανόηση που έδειξε ο πρωθυπουργός για τα προβλήματά τους και τη δέσμευση την οποία ανέλαβε για θετική προσέγγιση σε κάποια αιτήματά τους. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν το μόνο εμπόδιο. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περίπου δύο ώρες και παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο «τετ α τετ» αυτό για την εκτόνωση της κατάστασης μετά τις διπλές μειώσεις στις συντάξεις των 120.000 αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων...........>> Το θέμα της διπλής μείωσης στις συντάξεις ήταν πρώτο στην ατζέντα των συνομιλιών. Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας τόνισαν στον κ. Σαμαρά τη μεγάλη αυτή αδικία σε βάρος τους. 
Επτά μειώσεις: Οι απόστρατοι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012 είχαν υποστεί 7 μειώσεις στις συντάξεις τους. Ενώ με την πρόσφατη διπλή μείωση που προέκυψε ως αποτέλεσμα των περικοπών στο ειδικό μισθολόγιο των εν ενεργεία στελεχών αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 και την από 5% έως 20% αφαίμαξη στις συντάξεις που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από 1ης Ιανουαρίου του 2013, το συνολικό ποσοστό των μειώσεων άγγιξε το 57%, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των Δώρων. Η απάντηση του κ. Σαμαρά στο αίτημα άρσης της αδικίας αυτής ήταν πως έχει ψηφιστεί με το Μνημόνιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις. Μάλιστα, στο ποσό των συντάξεων έχει συμπεριληφθεί και το μέρισμα που λαμβάνουν οι απόστρατοι, με αποτέλεσμα να έχει μπει και αυτό στην κλίνη του... Προκρούστη. Οι απόστρατοι ζήτησαν να διατηρηθεί αυτόνομο το μέρισμα έτσι ώστε να μην προσμετράται στο ποσό της σύνταξης και υφίσταται μείωση. Η απάντηση εκ μέρους του πρωθυπουργού ήταν πως θα το συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να αναζητηθεί κάποια φόρμουλα. Εκείνη τη στιγμή μάλιστα τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο επανεξέτασης των μεγάλων περικοπών (40%) για ποσό σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ για τους στρατιωτικούς που αποστρατεύονται με αίτησή χους και είναι ηλικίας κάτω των 55 χρόνων. «Θα το δούμε σε σύνολο εργασιακών θεμάτων», φέρεται να δήλωσε. Μείζον θέμα φέρεται πάντως να υπάρχει με την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών από αρχές του 2014. Σε περίπτωση που εφαρμοσθούν αυτά που έχουν ψηφιστεί, οι συνταξιούχοι θα χάσουν επιπλέον 200 ευρώ, ενώ μεγάλες μειώσεις θα υποστούν και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Σαμαράς κατανόησε τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου και φέρεται να είπε ότι «θα το δει προσεκτικά». Θεωρείται πιθανό να υπάρξουν κάποια ισοδύναμα μέτρα, καθώς κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών θα σημάνει «ισοπέδωση» των μισθών και των συντάξεων με σοβαρότατες επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας. Βέβαια μέχρι το 2014 υπάρχει αρκετός χρόνος. 
Για εργασία: Αν και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τριών Ενώσεων έγινε σε καλό κλίμα και με τις δύο πλευρές να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και την κατάσταση της χώρας, οι απαντήσεις του κ. Σαμαρά δεν ικανοποίησαν, καθότι δεν ήταν υπό τη μορφή δεσμεύσεων. Η μόνη δέσμευση ήταν πως θα επιτρέπεται στους απόστρατους να εργάζονται ως συνταξιούχοι (το ερώτημα βέβαια είναι πού θα βρουν δουλειά). Για το λόγο αυτό οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους με βασικό αίτημα την άρση της αδικίας της διπλής μείωσης στις συντάξεις. 
(Ε.Τ. 12/02/2013– ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ) 
_________________________________________________________________________________
«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»: Εισέπραξαν ευχολόγια, έφυγαν με άδεια χέρια. ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ οι απόστρατοι, οι οποίοι έφυγαν από το Μαξίμου με πολλή συμπάθεια και άδεια χέρια. Φούσκα ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, η περίφημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις θεσμικές ενώσεις των αποστράτων, καθώς δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα τους, ούτε καν αυτό της αποφυγής διπλής φορολόγησης που υφίστανται και την οποία έχουν προσβάλει δικαστικά ως απαράδεκτη. Η κυβέρνηση πόνταρε στην κόπωση των αποστράτων και τους έκανε μπαλάκι με διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, για να λάβουν την απάντηση ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε! Ωστόσο οι απόστρατοι είναι καζάνι που βράζει και ακόμη και υπό τους πλέον ευνοϊκούς όρους συνάντησης, όπως αυτή με τις «θεσμικές» αλλά και κρατικοδίαιτες ενώσεις αποστράτων, δεν είναι δυνατόν να συγκρατηθεί το κύμα οργής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ήρθαν παραιτήσεις ακόμα και από τα διοικητικά συμβούλια των θεσμικών ενώσεων. Οι απόστρατοι έχουν υποστεί επτά μειώσεις στις συντάξεις τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 και τώρα υφίστανται διπλή επιπλέον περικοπή αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 και δεύτερη από τον Ιανουάριο του 2013. Αποτέλεσμα είναι οι μειώσεις να είναι συνολικά της τάξης του 57% σε πολλούς από αυτούς. Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να δώσει λύση σε αυτό, αλλά ούτε και στο θέμα των μερισμάτων των μετοχικών ταμείων, για το οποίο προσποιούμενος ότι το άκουγε πρώτη φορά, πήρε τηλέφωνο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα για να ζητήσει ενημέρωση. Το μόνο που υποσχέθηκε ήταν η άρση της απαγόρευσης εργασίας για τους απόστρατους. Πάντως, ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των Ενώσεων αποστράτων Αξιωματικών, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος Σπύρος Περβαινάς, σχολιάζοντας τη συνάντηση υποστήριξε ότι οι απόστρατοι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για μη διπλή περικοπή των συντάξεων. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται συνεδριάσεις των οργανώσεων των αποστράτων και σχεδιασμός των επόμενων κινήσεών τους.
__________________________________________ _______________
«6 ΗΜΕΡΕΣ»: Εισέπραξαν «θα δούμε»  
Χόρτασαν πρωθυπουργικές υποσχέσεις οι απόστρατοι 
 Ένα «όχι» και τρία (διπλωματικά) «θα το δούμε» εισέπραξαν οι απόστρατοι στα ισάριθμα κεντρικά τους οικονομικά αιτήματα από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος τους δέχθηκε, παρόντος του «κόκκινου Πάνου» (Παναγιωτόπουλου), για δύο ώρες, με αποτέλεσμα αυτοί να δηλώσουν ευθαρσώς έξω από το Μαξίμου ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Το «όχι» ήταν στο αίτημα να μην υφίστανται οι απόστρατοι διπλή, όπως υποστηρίζουν, μείωση. Μία επειδή μειώθηκαν οι αποδοχές των εν ενεργεία από τις οποίες εξαρτώνται και μία άλλη όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε ότι η ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ επιφυλάχτηκε «να δει» τα αιτήματα: • Μη προσμέτρηση των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων στις συνολικές αποδοχές, από τις οποίες προκύπτουν οι περικοπές. • Μη περικοπή των συντάξεων από το 2014, που αναμένεται να κοπούν οι μισθολογικές περικοπές. • Η κατάργηση της μείωσης κατά 40% σε ποσοστό της σύνταξης για όσους έφυγαν με αίτησή τους και είναι κάτω των 55 ετών. Πάντως, ο κ. Σαμαράς σηκώθηκε από το γραφείο του αρκετές φορές και πήρε τηλέφωνο εμπλεκόμενους υπουργούς για να... βρει λύσεις - άλλωστε, έπρεπε να εκδηλώσει για τα καλά την «επιχείρηση γοητεία» στους απόστρατους... Μάλλον όμως έχασε τη μάχη... (6 ΗΜΕΡΕΣ 12/02/2013– Γ.ΔΗΜ.) 
_________________________________________________________________________________
«ΕΘΝΟΣ»:Δεσμεύσεις σε αποστράτους για αποκατάσταση των αδικιών ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ με πρώτο το οικονομικό, έθεσαν στον πρωθυπουργό τα μέλη της ένωσης αποστράτων που επισκέφθηκαν χθες τον κ. Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ουσιαστικά οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων επεσήμαναν τις μειώσεις που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους, ενώ αναφέρθηκαν και στη μισθολογική κατάσταση των εν ενεργεία αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός εξήγησε με τη σειρά τους τις δημοσιονομικές ανάγκες που έχει αυτήν την ώρα η Ελλάδα, αλλά δεσμεύθηκε ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και σε αποκατάσταση αδικιών. Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, επεσήμανε με δηλώσεις του αμέσως μετά ότι «ο πρωθυπουργός και ολόκληρη η κυβέρνησή του θεωρούν τα ζητήματα της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε αυτά αφορούν τους απόστρατους είτε τους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ότι είναι ζητήματα υψίστης εθνικής προτεραιότητας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου της Ένωσης αποστράτων αξιωματικών κ. Σπ. Περβαινάς, αφού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διπλή περικοπή των συντάξεων λόγω προσαρμογής στους μισθούς των εν ενεργεία και στη συνέχεια δεύτερης περικοπής του 5 έως 20%, που συμβαίνει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, είπε ότι ο πρωθυπουργός πράγματι έδειξε ενδιαφέρον, αλλά διευκρίνισε ότι «η καλή διάθεση σταματά εκεί όπου ξεκινούν τα δημοσιονομικά». _________________________________________________________________________________
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Ο Σαμαράς κάλεσε την κλάση των αποστράτων Πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου προσδοκώντας σε λύσεις και αποχώρησαν εισπράττοντας τη γενναιόδωρη κατανόηση του πρωθυπουργού. Μπορεί η συνάντηση να έγινε σε καλό κλίμα, αλλά οι απόστρατοι δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Δεν «χόρτασαν» στην υπόσχεση για τυχόν βελτίωση στα οικονομικά τους από την επόμενη χρονιά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και μιλούν για αδικία. Επί δύο ώρες οι εκπρόσωποι των θεσμικών ενώσεων ανέλυαν στον Αντ. Σαμαρά τα αιτήματα. 
 Δεύτερη δουλειά Στάθηκαν ιδιαίτερα στη «διπλή περικοπή των συντάξεων λόγω προσαρμογής στους μισθούς των εν ενεργεία και στη συνέχεια λόγω δεύτερης περικοπής από 5% έως 20%», δήλωσε ο Σπ. Περβαινάς, πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των ενώσεων αποστράτων αξιωματικών. «Δυστυχώς, η καλή διάθεση σταματάει εκεί που αρχίζουν τα δημοσιονομικά», σημείωσε ο Π. Μαυροδόπουλος, πρόεδρος της ένωσης αποστράτων αξιωματικών στρατού.Θέλοντας να πείσει ο πρωθυπουργός πως κάνει ό,τι μπορεί για την εξεύρεση λύσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης καλούσε στο τηλέφωνο τους αρμόδιους υπουργούς, όπως τον Χρ. Σταϊκούρα. Για να... επιβεβαιώσει ότι περιθώρια δεν υπάρχουν. «Τα ζητήματα της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης εθνικής προτεραιότητας», είπε ο Π. Παναγιωτόπουλος, μετέχοντας στο κυβερνητικό «μασάζ». Πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει θετικά την άρση της απαγόρευσης εργασίας στους απόστρατους. Αλλά μέχρι εκεί. Όσο για το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί και άλλους κλάδους που διαμαρτύρονται, όπως τους αγρότες, η απάντηση είναι αρνητική. Προφανώς δεν αναλαμβάνουν τέτοια ρίσκα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12/02/2013– Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ) _________________________________________________________________________________
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ»: Υποσχέσεις και κατανόηση υπάρχουν, χρήματα όχι... Για το μόνο πράγμα που μπόρεσε να προχωρήσει σε διαβεβαιώσεις ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ότι θα άρει την απαγόρευση εργασίας «Ζητήστε μου ό,τι θέλετε, εκτός από λεφτά», ήταν το συμπέρασμα των λεγομένων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντησή του με τους προέδρους των τριών θεσμικών Ενώσεων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ) που εκπροσωπούν τους απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου. Επρόκειτο για ένα ραντεβού το οποίο αν και πραγματοποιήθηκε με δυο και πλέον μήνες καθυστέρηση, προκειμένου να προετοιμαστεί αλλά και να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τα θέματα που απασχολούν τα εν αποστρατεία στελέχη του στρατεύματος, το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις σχετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό διότι εκτός από μια υπόσχεση και αρκετή κατανόηση οι πρόεδροι των τριών παραπάνω ενώσεων δεν έλαβαν καμία σχεδόν διαβεβαίωση αναφορικά με τα καίρια οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν και τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής τους συζήτησης με τον πρωθυπουργό.Επί της ουσίας, για το μόνο θέμα που μπόρεσε να τους διαβεβαιώσει ο κ. Σαμαράς ήταν ότι θα άρει την απαγόρευση εργασίας για τους απόστρατους, η οποία είχε επιβληθεί το 2010, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα ουδέν, παρά το γεγονός του ιδιαίτερα θερμού κλίματος που επικράτησε ανάμεσα στις δυο πλευρές καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης. 
Στο τηλέφωνο Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, δεν παρέλειψε σε αρκετά σημεία να διακόψει τη διεξαγωγή της συζήτησης, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις από τους υπουργούς του, με κορυφαία ίσως στιγμή το τηλεφώνημα που έκανε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τον οποίο και ζήτησε να επανεξετάσει το ζήτημα των μερισμάτων του ΜΤΣ. «Θα το δω», ήταν η απάντηση του κ. Σταϊκούρα, χωρίς να υπάρξει καμία σχετική δέσμευση για το τι μέλλει γενέσθαι για το θέμα. «Έγινε μια εξαντλητική συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη ειλικρίνεια και από τις δυο πλευρές. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα μεγάλα προβλήματα με πρώτο το οικονομικό. Προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τις οικογένειες όχι μόνο των αποστράτων αλλά και των αξιωματικών που είναι εν ενεργεία στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος. Από την πλευρά των προέδρων των Ενώσεων δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των Ενώσεων Σπ. Περβαινάς, ο οποίος εκτίμησε πως οι απόστρατοι δεν θα υποστούν διπλή περικοπή στις συντάξεις τους για το 2013. «Μένει για το 2014 στο πλαίσιο του καινούργιου μισθολογίου των εν ενεργεία τι θα γίνει και μέχρι τότε εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, δεν ικανοποιηθήκαμε σε αυτό που επιθυμούσαμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας το οποίο είναι η μη διπλή περικοπή των συντάξεων», τόνισε ο κ. Περβαινάς, σημειώνοντας πως η όποια καλή διάθεση υπάρχει οπό την πλευρά της κυβέρνησης «σταματάει εκεί που αρχίζουν τα δημοσιονομικά». (Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 12/02/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ) ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.